април 27, 2024
Valjevo

Preventivni pregledi kolektiva u organizaciji Doma zdravlja

Podelite post:

 

Već duže vreme u radu Preventivnog centra Doma zdravlja Valjevo ističu se i besplatni preventivni pregledi valjevskih kolektiva, o čemu govori šef centra dr Milica Milićević:

– U toku prošle godine završeno je 280 preventivnih pregleda koji su obuhvatili zaposlene osnovnih škola „Vladika Nikolaj Velimirović“ i „Nada Purić“, Poljoprivredne škole, kompanije „Bosis“ i kolektiva našeg Doma zdravlja. Od početka godine do danas smo obavili oko 120 preventivnih pregleda zaposlenih u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, Prvoj osnovnoj školi i OŠ „Andra Savčić“.

U planu su pregledi zaposlenih u Policijskoj upravi Valjevo, Medicinskoj školi, Gradskoj upravi i Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. Preventivni pregledi su veoma sadržajni i obuhvataju: merenje telesne visine i težine na osnovu čega se izračunava bodimas indeks; merenje nivoa šećera u krvi, holesterola i triglicerida; popunjavanje preventivne karte na osnovu koje procenjujemo faktore rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti; ultrazvuk stomaka; fizikalni pregled, merenja krvnog pritiska i individualne zdravstveno-vaspitne savete. Za žene je obezbeđen ginekološki pregled i obuka za samopregled dojki. Cilj ovakve akcije je prevencija hroničnih nezaraznih bolesti i unapređenje javnog zdravlja u lokalnoj zajednici.

Interesovanje i zadovoljstvo sprovedenim pregledima je izuzetno, čak stižu i pisma zahvalnosti od pojedinih kolektiva, a među pregledanima već ima prijavljenih za novi krug sistematskih preventivnih pregleda. Realizuju se najčešće dve subote u mesecu, u ordinacijama Doma zdravlja.

Dr Milićević je izdvojila i obuku prosvetnih radnika za zbrinjavanje hipoglikemije (pada nivoa šećera) kod dece obolele od dijabetesa tipa 1, koja je u saradnji sa pedijatrima sprovedena početkom školske godine na inicijativu Ministarstva prosvete.

– To su dramatične situacije i tu prosvetni radnici imaju zadatak da budu pribrani, da pruže prvu pomoć dok ne stigne Hitna pomoć. Obuka se odnosila na prepoznavanje hipoglikemije kod dece i brzu reakciju dok su deca još svesna. Dobili su Glukagone – injekcije hormona koji podiže šećer u takvim situacijama i pokazali smo im kako se primenjuju. Zatim su škole izabrale svoje ekipe iz obe smene i poslali ih u Dom zdravlja, gde smo im na praktičnim primerima pokazali kako se primenjuje injekcija Glukagona.

Uz kontinuirani rad Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za pravilnu ishranu, Preventivni centar Doma zdravlja Valjevo svoju misiju ispunjava i drugim aktivnostima, kao što su zdravstvene tribine i radionice, obeležavanje važnih datuma u Kalendaru javnog zdravlja i slično, zajedno sa Službom polivalentne patronaže. Tako da je akcenat na prevenciji u radu Doma zdravlja, kao ustanove primarne zdravstvene zaštite, sve izraženiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X