април 27, 2024
Valjevo

Koncertna nedelja valjevske muzičke škole

Podelite post:

 

U skladu sa planovima, ambicijama i pozivima na brojna takmičenja mladih muzičara, Muzička škola „Živorad Grbić“ od 29. marta do 8. aprila  realizuje vrlo atraktivne i kvalitetne koncerte u sopstvenoj organizaciji ali i u saradnji sa valjevskim kulturnim institucijama i školama.

April je mesec u svim muzičkim školama zemlje prepoznat kao mesec ambicije, plasmana i najkvalitetnijih zvučanja škole jer je april tradicionalno vreme Republičkog takmičenja muzičkih i baletskih škola Srbije. Na ovogodišnjem republičkom takmičenju, MŠ „Živorad Grbić“ će se predstaviti sa ukupno 27 solista i dva ansambla, predstavnika klavirskog i  duvačkog odseka, odseka solo pevanje i srpsko tradicionalno pevanje. Upravo je ovo takmičenje, svojevrsna parada najkvalitetnijih učenika muzičkih škola i povod za dinamičan koncertni život škole u narednom periodu.

U  petak 29. marta u Narodnom Muzeju u Valjevu, sa početkom od 18.00 časova, svim zainteresovanim Valjevcima koji uživaju u pesmi našeg tradicionalnog nasleđa predstaviće se učenici odseka srpsko tradicionalno pevanje, pod mentorstvom jedinog valjevskog etnomuzikologa, prof. Milene Urošević. Ova ekipa mladih talenata motivisanih da svojim muzičkim angažovanjem doprinese očuvanju nacionalnog kulturnog nasleđa, predstaviće valjevsku muzičku školu i na predstojećem Republičkom takmičenju koje se realizuje u Beogradu od 8. do 22. aprila.

Ništa manje vredni i talentovani nisu ni učenici i nastavnici duvačkog odseka i odseka solo pevanje,  koji svoje nastupe pripremane za koncertni podijum Republičkog takmičenja planiraju za premijerno izvođenje pred publikom u rodnom gradu na dva koncerta. Najpre u sali Valjevske gimnazije, 1. aprila od 18 časova, a onda i u prelepom ambijentu Moderne Galerije, 8. aprila u istom terminu.

Ove godine i klavirski odsek valjevske muzičke škole imaće svog predstavnika na Republičkom takmičenju. Simon Bojičić, izuzetno uspešan i harizmatičan sedamnaestogodišnji pijanista, učenik 3. razreda srednje škole u klasi prof. Dimitrija Tomića, već uveliko potvrđen i na koncertnom i na takmičarskom podijumu svoj takmičarski resital izvešće na svom sedmom solističkom koncertu, u četvrtak, 4. aprila u 19 časova, u koncertnoj sali MŠ „Živorad Grbić“.

Bez ikakve sumnje, ukupno 101 nagrada osvojena od strane učenika i nastavnika valjevske muzičke škole u prvom polugodištu školske 2023/2024 godine, jeste i veliki podsticaj za sve što valjevske muzičke talente očekuje u narednim sedmicama, ali su to svakako i rezultati ostvareni u martu mesecu.

  1. Na 24. Međunarodnom takmičenju „Dušan Protić“ (9.2.-13.3.2024.) u Beogradu, učenici duvačkog odseka (klarinet i truba), osvojili su pet prvih nagrada;
  2. Na 13. Regionalnom Festivalu gudača u Šapcu (15.-17.mart),  učenici gudačkog odseka osvojili su  15 prvih nagrada, 2 druge nagrade, i 3 nagrade apsolutnog pobednika kategorije;
  3. Međunarodno takmičenje „Mini Paganini“ (11. -12. marta), Beograd, učenica gudačkog odseka Sofija Novaković 2. razred OMŠ, osvojila je prvu nagradu;
  4. Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ (15.-20. mart) disciplina solo klavir, Simon Bojičić 3. razred SMŠ,  II nagrada;
  5. Na 12. Regionalnom takmičenju muzičkih škola „Binički“ (24.mart), iz solfeđa i teorije muzike, učenici škole osvojili su:

17 prvih nagrada; 3 druge  i 1 treću nagradu.

  1. Na VIII Internacionalnom festivalu muzike “ Primavera“ (21.-24.mart), učenik  izdvojenog odeljenja iz Osečine, Marko Spasojević 2. razred OMŠ (harmonika), klasa prof. Miloš Savić, osvojio je II nagradu.

Koncerti koji su obeležili mart mesec su:

– Solistički koncert Milivoja Jovanovića, održan 07.marta u Valjevskoj gimnaziji; – – Koncert Muzičkog zabavišta, povodom 8. marta;

– Koncert klavirskog odseka, 26.mart.

Veliku afirmaciju  školi je doneo i Milivoj Jovanović, učenik 3. razreda SMŠ, klasa prof. Angelina Novaković,  svojim koncertom u  Galeriji SANU u Beogradu, koji je realizovan 18. marta u 18 časova.

Ove godine, Dan Grada Valjeva (20.marta),  obeležen je u koncertnoj sali muzičke škole. Činjenica da MŠ ,,Živorad Grbić“  ove godine obeležava 70 godina postojanja i uspešnog rada, opredelila je organizatore svečanosti da umetnički program Svečane Akademije bude posvećen upravo našoj instituciji.

I kao šlag na martovsku tortu uspeha i aktivnosti, gudački orkestar škole „FENIKS“ je u martu osvojio prvo mesto na top listi elitne emisije „Volim Klasiku“ u produkciji RTS.

Sve navedeno je dokaz da Valjevo ima školu koja gradu daruje zvuk za ponos, a sigurni smo da će i najavljeni događaji ovaj utisak samo osnažiti i obogatiti u godini jubileja.

Muzička škola

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X