април 18, 2024
Valjevo

POKS: Nova rasveta u gradu je bespotrebna

Podelite post:

 

GrO POKS-a izdatim saopštenjem ističe da „nova rasveta u gradu je bespotrebna i da svakodnevno stižu žalbe građana i članova koji traže da reagujemo na bilo koji način.“  A rešenje za Tešnjar postoji samo ga niko ne primenjuje , tvrde u POKS-u. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Na osnovu onoga što vidimo u ulicama gde živimo, ali i onoga što nam svakodnevno šalju naši simpatizeri, zaključujemo da je nova ulična rasveta bacanje novca. Stara rasveta i nije bila toliko loša, a nova je kompletan promašaj, jer je vidljivost na ulicama smanjena za minimum 30% u odnosu na staru rasvetu. Čemu i zašto je bilo neophodno staru rasvetu zameniti ovom, koja je vidno lošija?“- rekla je Marija Ilić predsednica GrO POKS-a.

Da napomenem, prvo, da je Potpredsednik GrO Boško Ranković unapređen od strane centrale stranke, na funkciju Koordinatora za saradnju sa Četničkim i Nacionalnim organizacijama i time je postao član IO POKS.

Nova rasveta na ulicama Valjeva je u ovom trenutku bespotrebna . Žalbe nam stižu svakodnevno, naši članovi traže da reagujemo na bilo koji način.

Na osnovu onoga što vidimo u ulicama gde živimo, ali i onoga što nam svakodnevno šalju naši simpatizeri, zaključujemo da je nova ulična rasveta bacanje novca. Stara rasveta i nije bila toliko loša, a nova je kompletan promašaj, jer je vidljivost na ulicama smanjena za minimum 30% u odnosu na staru rasvetu.

Čemu i zašto je bilo neophodno staru rasvetu zameniti ovom, koja je vidno lošija?

Ako grad ima viška novca, pa ne zna gde da potroši, predlažemo:Pomoć porodici Maksimović, čija je kuća izgorela

Popravljanje ulica

Ulaganje u stambene jedinice gde je fasada oronula, i to u najužem gradskom jezgru

Pored navedenog, ima još dosta opcija, shodno činjenici da nam se grad raspada deo po deo. Rasveta je, definitvno, bilo poslednje što nam je trebalo da se menja, jer je mnogo prečih stvari. Ovako nismo dobili nikakvo rešenje, samo smo stanje grada pretvorili u još gore.

Predlažemo i hitnu obustavu daljeg menjanja rasvete, dok se ne nađu kvalitetnije svetiljke.

Tražimo urgentna rešenja za staru Drina kafanu na uglu ulice Vojvode Mišića i Duplih traka. Koja može ugroziti živote ljudi.

Takođe, tražimo, da se objekti sa leve strane Duplih traka, gledano od Biroa, a pre pijace, saniraju ili sruše, jer su ruglo, a tu podići: Stambenu zgradu, parking ili bilo šta da se one horor scene uklone sa najprometnije saobraćajnice u Valjevu.

Snežana Ranković, Presdednik  Foruma žena Gro – O Tešnjaru

„Beograd ima svoju ulucu Skadarliju Boemska uluca, u najstrožijem je centru. To je uluca koja je blago strma popločana kaldrmom još iz turskog doba. Nalaze se čuvene kafane Tri šešira, Dva jelena, Italbar, pružaju usluge srpske i italijanske kuhinje.

Kao što vidite dosta sličnosti sa našom Birčaninovom ulicom.

1. nalazi se u strogom centru grada

2.ulica je poplačana kaldrmom iz turskog doba i blago je strma

3. u blizini je jako značajan objekat Muzej i Muselimov konak kao što je Narodno pozorište u Beogradu

4.imamo isto restoran tradicionalne kuhinje, a imali smo restoran italijanske kuhinje „Kovačev han“.

Sledeće ćemo se osvrnuti i na zemlje u okruženju, u Sarajevu „Baš čaršija“, „Bit pazar“ u Skoplju. Sve ove ulice su jako sređene i pune turista. Posetila sam Bit pazar gde Goranci imaju svoje radnje, zlatare, buticu ulica živi i da se pohvalim svojim prijateljima pozvala sam ih da posete Tešnjar, to je bio promašaj i razočarenje, jer naš Tešnjar nema šta da ponudi.

Razlozi su sledeći:

Neke zgrade imaju više naslednika, jedna se srušila do temelja, mnoge ruinirane, broj zatvorenih lokaka je jako veliki.

Znači prvi vizuelni utisak turista je jaki loš, a toliko je potencijala.

Kao što sam se u nekim prethodnih konferencija samo dotakla, obnova starih zanata grnčar, bojadžija, vunovlačar, narodne nošnje, nor. žena sedi ispred i plete čaraoe, to je atrakcija i posećivale bi ekskurzije, i može da bude interakrivno da deca sama učestvuju. U sklopu ulaznice za Muzej i Muselimov konak bi se i ta poseta naplaćivala. Znači uloženo bi se vraćalo.

*Tešnjar zaslužuje svoj Muzej gde bi bile izližene slike, potom rekviziti koji su korišćeni prilikom snimanja filmova turisti to vole da vide, voštane figure naših knezova na primer.

Sledeći predlog je postavljanje Rampe na početku Tešnjara. Imali smo priliku svi da vidimo da automobili ulaze parkiraju se najčešće na početku, prolaze kao kroz bilo koju ulicu u gradu. Pristup bi imali samo stanari i preduzetnici koji posluju tu. Pokušaj sa nalepnicama za stanare mislimo da nije dobro rešenje, jer opet Tešnjar služi kao parking.

Sledeće je sporna ulica Kneza Jovice, ulica koja spaja ulucu Milovan Glišić i Birčaninovu gde je godinama bila otvorena rupa, kao provalija, a ne zaboravite da je tik uz OŠ Sestre Ilić uz njenu fiskulturnu salu. Sada je rupa zatrpana, ali cela ulca je u jaki lošem stanju. Naš apel za Opštinsku vlast se odnosi na to da se uradi rekonstrucija ulice, jer kao što su nam bitni putevi po seoskom područiju verujte bitna je i ulica u samom centru grada.

*Tešnjarske večeri su prisutne svugde više nego u Tešnjaru, gornji deo ulice je mrtav umesto toga koristi se bašta Doma Vojske za književno veče, promocije na Trgu Živojina Mišića, a kao što se sećamo bila je postavljena bina na vrhu ulice.

Razgovarali smo sa stanarima i preduzetnicima ovog dela grada. Njihovi problemi a samim tim to su problemi celog grada, mnogobrojni su.

1. Jedan deo stanovnika se izborio da se više ne koristi elektronska muzika već akustična to je rezultiralo da se već jedan lokal zatvorio gde su za stalno bila zaposlena 3 zapislena, sledeće što su naši sagovornici istakli da su i trubači akustika i isto stvara buku. Da su dolazili iz Opštine sa novim aparatom da mere decibele, alu osoba nije bila ni stručna ni obučena za korišćenje. Gosti se iz Tešnjara sele u Knez Miloševu, a sve je crvena zona da treba i tamo da bude uvedena Zabrana..

2.Apsurd je da je dozvoljeno parkiranje od Bobovčeve ulice do vrha Tešnjara, a prvi deo nije dozvoljeno..Zašto??

3. Do pre izvesnog vremena svaki četvrtak se čistila ulica, sada se ne sećaju kada je bio Vidrak, jer se stvara problem zapušenih slivnika usled jake kiše voda sa Bajira se sjuri u Tešnjar.

4.Jako loše osvetljenje, odaje utisak lošeg kraja mračno je, po koji fenjer samo osvetljava. Od Belog mermernog mosta do vrha Tešnjara ima sami par fenjera, tako i sa suprotne strane, a ima preko 20-30 objekata i sa jedne i isto toliko sa druge strane. Loša rasveta naterala je da ljudi sami o svom trošku montiraju razne reflektore i svetiljke. Ako se neki fenjer ugasi nema ih po 15 dana da zamene sijalicu.

5. Jako loša komunikacija sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Ako vlasnik želi sam da obnovi svoj objekat, nema tu mogućnost, Zavod ili nije nadležan već Republički zavod, pa nema novca. Sve je to dovelo da je jedan vlasnik srušio svoj objekat i taj prostir služi kao parking, nije mogao naći majstore tesare za krov koji to znaju da rade.

6. Pre su stanovnici i preduzetnici dibijali pismeno obaveštenje na vreme da će ulica biti zatvorena zbog snimanja filmova ili serija, da mogu da se organizuju oko nabavke sada samo dođu postave se i imaju obavezu samo Opštinu da obaveste u kom periodu će biti prisutni.

List Napred je još davne 1968 godine objavio da je formirana komisija za adaptaciju Tešnjara, nakon 56 god ništa nije završeno. Da su po 2- 3 objekta adaptirana godipnje do sada bi naš Tešnjar sijao kao i Skadarlija, Bit pazar i Baš čaršija. Preporuka je da se uradi adekvatan plan na republičkom nivou da se zaštiti Tešnjar od propadanja.

Samo još jedna zanimljivost mlađe generacije ne znaju, krajem ’90 godina prošlog veka je sa ulice izvađen okrugli kamen i zamenjen sadašnjim pločama od tada je često popravljan, a okrugli kamen je ostao na trotoaru i ostao isti, jer su tad o svom trošku kafedžije trebale da urade tu zamenu i oni to nisu učinili i ispostavilo se nakon skoro 30 god sačuvali duh stare čaršije.

Kako se moglo čuti na konferenciji za novinare potpredsednik GrO Boško Ranković unapređen od strane centrale stranke i postao član IO POKS.

Marija Ilić, Koordinator Kolubarskog okruga i Predsednik GrO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X