јун 15, 2024
Valjevo

„Ujedinjeno Valjevo može“o javno-tajnoj prezentaciji kompanije „Rio Tinto“

Podelite post:

 

“Ujedinjeno Valjevo može” novoformirana koalicija sa (DS, Zeleno-levi front sa Lokalnim frontom, Narodni pokret Srbije, Novi DSS, Novo lice Srbije i SSP)  izdalo je saopštenje povodom prezentacije Rio Tinta u Valjevu od 28. marta 2024. godine čije su održavanje građani Valjeva uspeli da spreče.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Koalicija „Ujedinjeno Valjevo može“ u petak je, sa građanima i zainteresovanom javnošću, bila tamo gde se od nje i očekuje – na javno-tajnoj prezentaciji rudarskog konglomerata „Rio Tinto“, čiji početak je bio zakazan za 18 časova u prostorijama „Omni centra“ u Valjevu, a o kojoj nije bilo zvaničnih poziva lokalnoj zajednici, građanima, niti medijima.
Kako javnost nije bila upoznata sa stvarnim namerama ove kompanije jer se do poslednjeg trenutka nije znalo da li će prezentacija ponovo biti odgođena (prvobitni termin bio je 21. mart), koalicija „Ujedinjeno Valjevo može“ putem ovog saopštenja postavlja važna pitanja koja zahtevaju odgovore:

1. Kome je bila namenjena ova prezentacija? Ko su ti „zainteresovani građani, članovi lokalne zajednice, nezavisno od njihove profesije, stepena obrazovanja ili poznavanja Projekta Jadar“ koji su na prezentaciju pozvani, a da „javna prezentacija“ ipak ostane tajna za ostale članove lokalne zajednice koji su svoju zabrinutost nemali broj puta javno iskazali?

2. Da li je možda ova javna prezentacija ostala tajna jer je bila namenjena određenim, saradljivim očima i ušima? Rudarski projekti poput ovog koji kroz „veliki broj prezentacija širom Srbije“ kompanija Rio Tinto pokušava da predstavi, veoma su unosni. Da li je prezentacija namenjena onima koji u svemu vide ličnu korist, čak i ako je ona u suprotnosti za željama i voljom dominantne većine građana koji su protiv iskopavanja i eksploatacije litijuma?
3. Kako to da, iako je Vlada Republike Srbije stopirala „Projekat Jadar“, promotivne i lobističke aktivnosti ove kompanije ne jenjavaju, već se pojačavaju? Zar sama ta činjenica nije dovoljna da objasni bojazan i zabrinutost koju građani sa pravom osećaju? Živimo u zemlji u kojoj se vlasti ne može i ne sme verovati, jer svojim nečinjenjem, nebrigom, korupcijom i poslušništvom prema krupnom kapitalu jasno stavljaju do znanja da je i vlast i zemlja njihova lična svojina.

4. Da li je slučajno da je po našim saznanjima ovo bila prva prezentacija na koju nisu bili pozvani ni predstavnici medija? Ako je sve tako javno, zašto barem novinari, čija je dužnost i obaveza da o temama važnim za lokalnu zajednicu, a ovakve prezentacije su bez sumnje primer takve teme bez presedana, nisu pozvani da čuju ono što su predstavnici Rio Tinta imali da saopšte?

Gospodo, čini se da ste pogrešno procenili Valjevo i Valjevce. Nas nije tako lako prevariti. Vreme je da shvatite – vlast možda još neko vreme jeste vaša, ali su zemlja, voda i vazduh naši. I branićemo ih.
sVAnuće uskoro, pa šta ćete onda?
Ujedinjeno Valjevo može. Sve.

Politički savet koalicije „Ujedinjeno Valjevo može“
U Valjevu, 29. marta 2024. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X