мај 28, 2024
Valjevo

Rok za plaćanje poreza na dohodak građana

Podelite post:

 

Poreska uprava će 1. aprila na osnovu raspoloživih podataka iz službenih evidencija o prihodima građana ostvarenih u prošloj godini, unapred popuniti poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana za 2023. godinu i postaviti je kao radnu verziju prijave na portal ePorezi, saopštila je Poreska uprava.

Sva fizička lica koja su lane zaradila više od 4.269.564 dinara, dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu ePorezi provere iskazane podatke u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i da sami urade eventualne korekcije ukoliko se ne slažu sa iskazanim podacima, te da tako korigovanu prijavu podnesu prihvatanjem opcije „Potpiši i podnesi“.

Iz Poreske uprave navode da ako se poreski obveznici slažu sa podacima iskazanim u njihovoj unapred popunjenoj poreskoj prijavi, tada ne rade nikakve ispravke i dopune ali su takođe dužni da na istom portalu prijavu podnesu odabirom opcije „Potpiši i podnesi“.

Ukoliko poreski obveznik do 15. maja 2024. godine ne podnese poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv njega nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prekršaja iz člana 180. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.
Rok za plaćanje obračunatog poreza je 15. maj 2024. godine a više informacija o godišnjem porezu na dohodak građana može se naći u objašnjenju Ministarstva finansija u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana za 2023. godinu, koje je objavljeno na sajtu ovog ministarstva.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X