мај 2, 2024
Valjevo

iRevolucija predaje potpise ministarstvu za promenu energenta u HK Krušik

Podelite post:

 

Udruženje iRevolucija predaće 9. aprila ministarstvu za zaštitu životne sredine peticiju i prikupljene potpise gradjana uz obimnu dokumentaciju kako bi u HK Krušik bio promenjen energent.

Po procenama Svetske zdravstvene organizacije svake godine u Valjevu 242 osobe prevremeno izgube život od posledica aerozagađenja. Kao najveći pojedinačni zagađivač prepoznata je HK Krušik, koja utiče na kvalitet vazduha u iznosu od 20-25% u zimskom periodu. Po prijavi organizacije iRevolucija, Privredni sud je u junu 2023. godine kaznio HK Krušik zbog prekomernog zagađenja vazduha, ali do danas promene ponašanja HK Krušik nije došlo. Udruženje iRevolucija iz Valjeva pokrenulo je u februaru 2024. godine kampanju pod nazivom 50 godina znamo.

Tokom ove kampanje, prikupljeno je 2208 potpisa podrške građanskoj inicijativi za zamenu energenta u kompaniji HK Krušik. Ova inicijativa proistekla je iz saznanja iRevolucije o prekomernom emitovanju zagađujućih materija od strane pomenute kompanije tokom perioda od 2018. do 2023. godine. Na osnovu tih saznanja, iRevolucija je 2022. godine podnela prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu, što je rezultiralo kažnjavanjem HK Krušik tokom juna 2023. godine zbog kršenja Zakona o zaštiti životne sredine. Imajući u vidu nedostatak promena u ponašanju HK Krušika, koji je u većinskom vlasništvu Ministarstva odbrane, iRevolucija je uputila zahtev Ministarstvu u vezi sa izradom projektne dokumentacije i početkom implementacije projekta u 2024. godini. Kako bi ovaj zahtev bio efikasan, iRevolucija je pripremila obimnu dokumentaciju, uključujući potpise građana Valjeva u štampanoj i elektronskoj formi, koju će Ministarstvu dostaviti 09. aprila, na pisarnici Ministarstva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X