мај 26, 2024
Valjevo

Temperatura pada za 15 stepeni, stižu nam i obilne padavine

Podelite post:

 

Narednih dana temperature u Srbiji biće više za 10 do 15 stepeni od proseka za ovo doba godine .

Jučerašnji prodor oslabljenog hladnog fronta, doneo je tek neznatno osveženje i pojačan severozapadni vetar, pa je u Srbiji vreme danas malo ugodnije, ali i dalje natprosečno toplo vreme.

Već od sutra pa sve do ponedeljka očekuje se potpuno vedro i sunčano, a biće ponovo i veoma toplo vreme, uz temperature iznad 25°C, pa će ići i do 29-30°C, a u ponedeljak lokalno i više.

Početkom sledeće sedmice Evropu će zahvatiti snažan uticaj ciklona sa zapada, a osetniji pad vazdušnog pritiska i pojačan jugozapadni vetar biće uvod u jaču promenu vremena i na području Srbije.

U utorak će pod uticajem ciklona sa Jadrana i centralnog Mediterana u Srbiji doći do jačeg naoblačenja sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Hladni front doneće jače zahlađenje i osetniji pad temperature vazduha, a vetar će biti u skretanju na jak severozapadni.

Dakle, sredinom sledeće sedmice širom Srbije očekuju se obilnije padavine, a temperatura će biti u padu za 15-ak stepeni.

Letnje vreme u Srbiji zadržaće se sve do početka sledeće sedmice, da bismo sredinom sedmice uletili u pravu jesen, a višim planinama bilo bi uslova i za sneg.

Ako se današnje prognoze ostvare, širom Srbije od sledećeg utorka do četvrtka bilo bi obilnijih padavina, u većini predela od 30 do 50 litara, lokalno i više, što bi i te kako ublažilo sušu koja sada već dugo traje. Takođe, obilne padavine iako su dobrodošle, nisu dobra pojava ako se izruče u kratkom vremenskom intervalu, pogotovo što je zemlja veoma suva i ispucala, pa bi najbolja mogućnost bila da padavine traju nekoliko dana, ali da budu veoma ravnomareno raspoređene i da padnu u umerenim količinama.

Oko 20. aprila usledila bi stabilizacija vremena i postepeni porast temperatura i one bi bile u skladu sa kalendarom, odnosno kretale bi se od 16 do 20°C.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X