април 29, 2024
Valjevo

Jovanović i Janković posetili mlade mioničke programere i obišli selo Donji Mušić gde je uveden brzi internet

Podelite post:

 

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i predsednik opštine Mionica, Boban Janković posetili su danas mioničke đake koji su se plasirali na republičko takmičenje iz programiranja i obišli selo Donji Mušić, kod Mionice, povodom završetka radova na izgradnji širokopojasne telekomunikacione infrastrukture i uvođenja brzog interneta u prve kuće i školu ovog sela.

„Donji Mušić, kod Mionice je 208. selo u Srbiji koje je dobilo pristup brzom internetu, pa će, između ostalog, 65 učenika osmorazrednog izdvojenog odeljenja osnovne škole „Milan Rakić“ – Donja Toplica u ovom selu, od sada imati mogućnost održavanja digitalne nastave, časova informatike i računarstva i korišćenja digitalnih udžbenika, dok je 28 domaćinstava već priključeno na internet. Pored đaka iz Donjeg Mušića, izdovjeno odeljenje pohađaju i učenici iz okolnih sela Virovca, Vrtiglava, Gornjeg Mušića, Velikih Marišta i Nanomira. U 208 sela do kojih smo do sada doveli optičku telekomunikacionu infrastrukturu živi približno 90.000 stanovnika i oni sada mogu da koriste elektronsku upravu, eAgrar, elektronsku trgovinu, ali i da prate na stotine televizijskih kanala“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da prva faza ovog projekta obuhvata izgradnju približno 4.700 km optičkih trasa, za oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, kao i da će se završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati fiksni optički pristup internetu, brzine preko 100 Mbps. Jovanović je dodao i da je kroz projekat Povezane škole u Mionici, koji je Ministarstvo završilo prethodne godine, završena izgradnja lokalne računarske mreže u 6 osnovnih i srednjih škola, dok je na Akademsku mrežu RS (AMRES) povezano 17 objekata osnovnih škola i njihovih izdvojenih odeljenja.

,,Zahvaljujem se ministru Mihailu Jovanoviću na poseti našoj opštini i našim školama. Učenici u izdvojenom odeljenju u Donjem Mušiću sada će imati kvalitetnije uslove za nastavu i obrazovanje. Danas smo imali prilike da vidimo i naše izvrsne đake koji su nam pokazali šta oni sve rade, a dobra vest je da su se plasirali na republičko takmičenje u Beogradu koje će se održati u aprilu. Mionica ima budućnost, a na nama je da našu decu podržimo i obezbedimo im što bolje uslove. Plan je da kroz Centar za obrazovanje i razvoj uvrstimo i školu robotike. Nastavljamo da ulažemo u obrazovanje i edukaciju naše dece i u tome imamo veliku podršku države“, rekao je predsednik opštine Mionica, Boban Janković.

Jovanović i predsednik opštine Mionica, prethodno su posetili Centar za obrazovanje i razvoj u Mionici, u okviru kojeg im je učenik OŠ „Milan Rakić“ Ognjen Popović predstavio zajedničko idejno rešenje tima u kategorijama programiranje drona i programiranje mBota na smotri „Znanjem za budućnost“ kojim su se plasirali na republičko takmičenje. Pored učenika Ognjena, tim čine učenici Veljko Dikić, Nikola Jovanović i Matea Čitaković.

Poseti OŠ „Milan Rakić“ u selu Donji Mušić prisustvovali su i predstavnici Telekoma Srbija i Rooaming Networks. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija opremilo je školu sa štampačem i pratećom opremom za računare.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X