април 30, 2024
Valjevo

Javni poziv privrednim subjektima za zamenu postojećeg energenta

Podelite post:

 

Raspisan je Javni poziv za učešće direktnih korisnika (privrednih subjekata) u sprovođenju mere zamene postojećeg energenta u individualnim ložištima i prelazak na biomasu, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, na teritoriji grada Valjeva u 2024. godini. Ove godine je iznos za nabavku kotlova dosta uvećan i iznosi ukupno 62,5 miliona dinara, što će omogućiti nabavku od 400 do 500 kotlova za domaćinstva.

Javni poziv za krajnje korisnike će biti objavljen, najverovatnije već iduće srede 24. aprila, nakon što se Gradsko veće izjasni o ovoj odluci. Tada će domaćinstva moći da počnu da se prijavljuju za nabavku kotlova.

To je na današnjoj konferenciji za novinare najavio Viktor Mićić, predsednik Komisije za realizaciju mera energetske sanacije. Konkurs će biti otvoren do završetka ovog projekta, koji se predviđa za kraj septembra ove godine.

„U pitanju je raspisivanje konkursa za privatne subjekte, koji učestvuju u projektu za izmenu energenta u individualnim ložištima i prelazak na biomasu, s ciljem smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora, na teritoriji grada Valjeva za 2024. godinu.

Ovaj javni poziv će biti trajno otvoren do kraja realizacije. Dakle, svi pravni subjekti koji žele da se uključe u ovaj projekat i da učestvuju u samoj nabavci kotlova, moći će to da urade do kraja samog projekta.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine je ove godine za grad Valjevo opredelilo 50 miliona dinara, a grad Valjevo 12,5 miliona dinara, što ukupno iznosi 62,5 miliona dinara. Ministarstvo je ove godine bilo prilično izdašno što se tiče sredstava i ovaj novac je značajan, imajući u vidu da će nam limit za nabavku kotlova ove godine biti 170.000 dinara. Prostom računicom može se zaključiti da će ove godine grad Valjevo sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine nabaviti preko svojih izvođača, odnosno privrednih subjekata, između 400 i 500 kotlova.

S obzirom da je grad Valjevo u jednom momentu bio i najzagađeniji grad na svetu, ovo su vrlo značajna sredstva i ovo su vrlo značajne cifre. Ovo je već drugi put, nakon 2022. godine kada je prvi put sproveden projekat u nabavci i zameni kotlova u individualnim ložištima i prelazak na biomasu. Tržište peleta se u međuvremenu stabilizovalo, cena je možda na istorijskom minimumu, pa očekujemo da će interesovanje za kotlove biti veliko, imajući u vidu da nas veliki broj građana kontaktira za kupovinu kotla.

Ove godine je učešće građana 20%, a subvencija 80 %. Išlo se na izdvajanje više sredstava za subvenciju, upravo da bi se pomoglo građanima da pređu sa kotlova, peći koje koriste neprihvatljivo gorivo. A to su uglavnom kotlovi na ugalj i na ostala neprihvatljiva goriva sa nepotpunim sagorevanjem, koji emituju veliki broj zagađujućih čestica i koje doprinose da grad Valjevo bude jako zagađen.

Ovim putem se obraćam i zahvaljujem i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, koje uz sve ostale mere koje sprovodi na području grada Valjeva, prvenstveno izmene i nabavke kotlarnica za komprimovani gas i priključenje kotlarnice u Kasarni. Uz ovu meru se prilično trudi da pomogne gradu Valjevu da smanjimo zagađenost i da vazduh u Valjevu bude višestruko boljeg kvaliteta, a sve u interesu zdravlja naših građana“, rekao je Viktor Mićić.

Na javnom pozivu iz 2022. godine, kada se realizacija protegla i na 2023. godinu, ova mera je finansirana sa 36 miliona dinara, od čega Ministarstvo 27,5, a 8,5 miliona dinara od strane Grada. U prvom javnom pozivu je bilo 104 prijave, a na drugom 136 prijava, jer se u tom momentu ušlo u period kada je nabavka energenta bila komplikovana, jer je cena počela da raste, a i ponuda peleta na tržištu je bila mala. Bilo je ukupno 240 prijava, od čega je realizovano 235, a pet prijavljenih je odustalo. Ove godine je iznos značajno uvećan, što će omogućiti značajnu nabavku peći i kotlova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Viktora Mićića, predsednika Komisije za realizaciju mera energetske sanacije.

Foto:Grad Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X