мај 26, 2024
Valjevo

Promena Porodičnog zakona: Sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima

Podelite post:

 

Sklapanje dečjih brakova u Srbiji ubuduće će biti zabranjeno! Ovo je planirano izmenama Porodičnog zakona, na kojima radi Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.

– Planirane su izmene i dopune Porodičnog zakona kojima će biti ukinuta mogućnost sklapanja dečjih brakova – potvrđeno je u ovom Ministarstvu i dodato:

– Kada je u pitanju okvirni broj maloletničkih brakova, raspolažemo podatkom do kojeg je došao Republički zavod za socijalnu zaštitu nakon analize godišnjih izveštaja centara za socijalni rad za 2023. Tokom prošle godine, centri su identifikovali 182 deteta u maloletničkim brakovima, od kojih je 12 (6,6 odsto) dečaka i 170 (93,4 odsto) devojčica.

U odnosu na prethodnu godinu, kako navode, opao je broj identifikovane dece za 10,3 odsto (u 2022. ih je bilo 203).

– U ovaj broj ulaze kako deca koja su sklopila brak tako i ona koja žive u zajednici koja nije formalizovana kao brak, ali to po svojoj suštini jeste – dodaju u ovom resoru.

Prethodno je ministarka prof. dr Darija Kisić izjavila da je dečji brak jedan od oblika nasilja i kao takav mora da ima nulti stepen tolerancije. Takođe je rekla da se ovo mahom odnosi na žene, na pripadnike romske nacionalnosti, i da je bitno da se promoviše značaj obrazovanja, jer je to direktan put da se ovoj deci omogući da donose sopstvene odluke.

Od velikog je značaja najava da će se ukinuti mogućnost sklapanja ranog braka, jer sada po članu 23 Porodičnog zakona, maloletno lice starije od 16 godina legalno može da sklopi brak ako pre toga kroz vanparnični postupak dobije dozvolu suda.

Postupak se pokreće predlogom onog koji želi da stupi u brak, a mlađi je od 18, a kad nijedno od lica ne ispunjava propisani uslov, postupak se pokreće zajedničkim predlogom. U vanparničnom postupku sud ispituje sve činjenice od značaja za utvrđivanje da li postoji slobodna volja i želja maloletnika za brak, kao i da li je on dostigao telesnu i duševnu zrelost. U postupku je od posebnog značaja mišljenje nadležnog centra za socijalni rad.

Foto: Arhiv

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X