мај 3, 2024
Valjevo

Narednih dana kiša, temperatura ispod proseka

Podelite post:

 

U Srbiji je danas došlo do kratkotrajne stabilizacije vremena, pa je bilo i dosta sunca, a bilo je i toplije. Još malo toplije biće i prvog dana vikenda. Ipak, jutro će biti hladno, u mnogim predelima i uz slab prizemni mraz. Pre podne biće pretežno sunčano. Posle podne očekuje se naoblačenje.

Jutarnja temperatura biće od 0 do 4°C, u Valjevu 5°C, dok se u mnogim predelima pri tlu očekuje i pojava prizemnog mraza. U tim predelima biće neophodna adekvatna mera zaštite.

Maksimalna temperatura biće od 15 do 19°C, u Valjevu do 16°C.

Ovaj oblačni sistem biće posledica ciklona sa Jadranskog mora.

Ovaj ciklon će se u subotu uveče, tokom noći i u nedelju premeštati sa južnog i srednjeg dela Jadrana preko našeg područja i doneće Srbiji obilnije padavine i pravo jesenje vreme, na planinama i zimsko.

sinoptička situacijaPrintskrin: W2U

Kiša će jugozapadne i centralne predele Srbije već zahvatiti u subotu uveče i tokom noći, a u nedelju se padavine očekuju u celoj Srbiji.  

U nedelju će u svim predelima Srbije biti oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljaviniom. Na planinama se očekuje sneg. Sneg će padati uglavnom iznad 800-900 metara nadmorske visine.

U nedelju se očekuju veće količine padavina, u većini predela od 10 do 30 litara, lokalno i više.

Na višim planinama očekuje se 10 do 20 cm snega.

Maksimalna temperatura kretaće se od 8 do 14°C i biće za 5-7 stepeni niža od proseka za ovo doba godine.

U ponedeljak će ciklon svojim centrom odmaknuti dalje na severoistok, tako da se kiša očekuje još na severu Srbije, uglavnom u Vojvodini, dok se u ostalim predelima očekuje prestanak padavina, pa će tokom dana biti toplije sa sunčanim periodima.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C.

Inače, Srbija će tokom većeg dela sledeće sedmice biti pod uticajem visinskog ciklona, koji će dominirati Evropom i donostiti sveže i promenljivo vreme sa padavinama, nalik jesenjem.

Srbiju će već u noći ka utorku i tokom utorka sa juga zahvaiti novi oblačni sistem u sklopu ciklona koji će se sa juga Balkana premeštati preko našeg područja. Biće kišovito i hladnije, ponegde i sa pljuskovima i grmljavinom. Na planinama se očekuje sneg.

U većini predela očekuje se novih 10 do 30 litara kiše.

U sredu se nastavlja promenljivo vreme, a u četvrtak se očekuje još jedan jači kišni talas.

Temperatura i tokom većeg dela sledeće sedmice biće ispod prosečnih vrednosti.

Foto: Arhiv

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X