мај 3, 2024
Valjevo

„Dani sremuša 2024 „- Berba sremuša na planini Povlen

Podelite post:

 

U Okviru manifestacije „Dani sremuša 2024 „-  uberi zdravlje u nedelju 21.04. 2024. godine organizovana  je Berba sremuša na planini Povlen. U organizaciji berbe  sremuša na planini  Povlen, učestvovali su Klub Ars Nova, Turistička organizacija Valjevo, Planinarski klub Povlen, Društvo istraživača “ Vladimir Mandić Manda“, Udruženje  „Beli Povlen“. Sama ideja da ovoj veličanstvenoj biljci, stanovniku bukovih šuma, lekovitoj i važnoj za čišćenje organizma, posveti se cela  manifestacija. Ovo je deseta jubilarna manifestacija o sremušu.

U okviru Planinarskog doma na Povlenu, istraživači „Vladimir Mandić Manda“ organizovali su prezentaciju o značaju sremuša za zdravlje čoveka . Takođe, organizovali su i istraživačku slagalicu. Berba je realizovana i pored loših vremenskih uslova na području izvora reke Cetinje.

Posle deset godina možemo se pohvaliti da smo doprineli: promociji sremuša za zdravlje čoveka, izdali Kuvar o sremušu- Aćima  Aleksića, Kuvar jela od sremiša mr Dragomira Antonića i Sava Savanović priče o sremušu- Zorana Mujbegovića,  Izdali vodič o sremušu, uradili himnu o sremušu, odštampali priču o Sremušu Radovana Belog Markovića, izuzetnoj promociji Povlena i Taorskih vrela, inicirali Zaštitu Povlena koja se nalazi na usaglašavanje kod nadležnog ministarstva,  razvijanju i drugih manifestacija koje se organizuju na Povlenu. Berba sremuša je organizovana i u čast „Dan planete zemlje“, koja se obeležava 22. aprila u celom svetu. Deseto okupljanje povodom malnifestavije, organizovaćemo na svečanosti sredinom maja meseca u Valjevu. 

Turistička organizacija Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X