мај 3, 2024
Valjevo

U toku intenzivni radovi u izgradnji regionalne sanitarne deponije „Kalenić“

Podelite post:

 

Na lokaciji u Kaleniću kod Uba u toku su intezivni radovi u izgradnji regionalne sanitarne deponije „Kalenić“, koja se nalazi u neposrednoj blizini četvoromeđe opština Ub, Lajkovac, Lazarevac i Obrenovac, u dolini reke Kladnice i u neposrednoj blizini lokacije termoelektrane „Kolubara B”, koja je u izgradnji, dok je krajnji korisnik ove deponije, Regionalni centar za upravljanje otpadom „Eko-Tamnava“, koja bi prema rečima direktora Zorana Petrovića trebala da bude završena 2025. godine, a služiće za prikupljanje i obradu komunalnog i neopasnog otpada za 15 lokalnih samouprava. Udaljena je oko 13 km vazdušnom linijom severoistočno od centra Uba i oko 5,8 km severozapadno od Velikih Crljena, 35 km od Valjeva, kao i oko 45 km od Beograda.

Опис није доступан.

Procenjena vrednost državne investicije u ovoj fazi iznosiće približno 31,5 miliona evra, koju finansiraju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Francuska razvojna agencija (AFD).

Опис није доступан.

Redakcija portala „valjevonadlanu.rs“ obišla je gradilište Regionalne sanitarne deponije „Kalenić“i uverila se u trenutno stanje, gde je za portal „valjevonadlanu.rs“ govorio direktor Preduzeća „EKO Tamnava“ Zoran Petrović, pokazao nam je šta su do sada uradili i kako teku radovi na gradilištu :

Опис није доступан.

„Na gradilištu se nalazi, veliki broj radnika od 80 do 100 u zavisnosti od potrebe vremena, pozicija, dinamike koju je izvođač predvideo.Takođe se nalaze 42 mašine i u toku su intezivni radovi , gde se iskopavaju se i formiraju kosine deponije koje će biti iznad 15 m, kanalizacione mreže za odvod svih voda koje se prečiščavaju i odvod istih,  izvode se radovi na snižavanju nivoa vode u jezeru, pa je nivo vode spušten za 2,6 metara.

Опис није доступан.

U planu je da se spusti za još 4,5 metra uz pomoć pumpi za vodu koje snizavaju nivo podzemnih voda na samom gradilištu i na samom delu Kolubare gde se iskopava ugalj. Na tom mestu se gradi i potporni zid da se ne bi osipala zemlja. Na mestu gde se izvode radovi teren je bio nepristupačan teren, gde bukvalno nije moglo da se priđe od ogromne količine iskopane jalovine, korova i vode gde se predhodno iskopavao ugalj. Iskopano  je oko  95.000 kubnih metara različitih kategorija materijala od gline, peska, šljunka.

Опис није доступан.

U toku je izgradnja postrojenja za tretmane svog komunalnog otpada od 220.000 tona na godišnjem nivou, gde će iz fabrike prerade otpada izlaziti frakcija energetskog odpada od 80.000 tona a drugo će biti jedan deo receklabilnog i manji procenat oko 40 odosto će se odvajati neupotrebljivo poput pepela i drugih neupotrebljivog otpada na drugu stranu. U početku ove deponije bilo je planirano odlaganje 100 posto. U toku je izgradnja: upravne zgrade, servisne zgrade, garaže, perionice, nadstrešnice i portirnice i ostalih objekata .

Опис није доступан.

U početku je deponija bila predviđena za odlaganje sto posto odpada ali izgradnjom fabrike na 32.000 kvadratnih metara površine, objekatu koji će biti, vek deponije se povećava skoro sto posto a i benefiti od reciklažnih materijala od energetskog odpada. Kolubara pravi svoju Energanu za  grejanja Gradske opštine Lazarevac i ostalih naselja, tako da će tehnologiju prilagoditi jednim delom i prema ovom komunalnom otpadu, već smo imali razgovore na tu temu. A kalorična vrednost od naših odpadnih materijala trebala bi da dostigne vrednost od 12-14 kj po kg, dok ugalj je do 6 – 7 kj po kg. Sama tehnologija Spalionice koja će proizvoditi toplu vodu, odnosno, energiju i grejati, samim tim mora se obezbediti kvalitet i dobra energetska vrednost otpada.

Опис није доступан.

Trenutno u dinamici radova urađeno je 95 posto, na gradilištu rade 42. mašine, kako smo i naveli, koje su razuđene i rade na više strana, od kamiona, miksera, bagera, skipova, buldožera, gredelja, pumpi za snižavanje nivoa podzemnih voda.

Опис није доступан.

Radi se telo i kosina deponije i izolicije gde će nasipati određenim sastavima: šljunkom, nepropusne gline, izolovane folije, deponita i nepropusnih materijala ispod kojih će biti postavljeni senzori koji će pratiti probojnost folije koje se mogu desiti putem eksploatacije,koji će ukazivati gde reaguje i davati informacije, a koji će se postavljati na 25 kvadratnih metara.

Опис није доступан.

Upravna zgrada je u fazi završetka, ostaje da se postavi stolarija i  samo finiširanje. 

Опис није доступан.

Na parceli deponije su izgrađena su i tri bunara u koje će biti postavljene pumpe velikih snaga, a koje će biti povezane sa hidranskom instalacijom i one će održavati nivoe podzemnih voda preko 65. metara.

Опис није доступан.

Takođe, radi se glavna saobraćajnica koja će uskoro biti asfaltirana i saobraćajnica za intervencije i druge potrebe koje će biti nephodne za nesmetan rad deponije, koja se gradi pored samog kopa, gde će se napraviti i zelena površina na kojoj će biti zasađen drvored.

Опис није доступан.

U kompleksu se nalazi 62. hektara površine u vlasništvu „Eko Tamnava“ na dve katastarske parcele. Nadamo se do  2025. godine, deponija će biti izgrađena i u funkciji, ne bih mogao da preciziram tačan datum, imajući u vidu sve probleme koji prate radove na samom gradilištu, nije ni za očekivati da za neki mesec – dva, rok bude produžen, naglasio je direktor Zoran Petrović.

Опис није доступан.

Predviđeno je da se na deponiji „Kalenić“ vrši odlaganje komunalnog (neopasnog) otpada sa područja petnaest opština Kolubarskog regiona na čijoj teritoriji živi više od 515.000 stanovnika: Ub, Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Valjevo, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Lazarevac, Barajevo, Loznica, Krupanj, Mali Zvornik i Ljubovija.“

Опис није доступан.Опис није доступан.Опис није доступан.Опис није доступан.Опис није доступан.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X