јул 27, 2024
Valjevo

Godišnjica tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“

Podelite post:

 

Navršava se godinu dana od masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole.

Ovaj komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom „Buđenje“ označiće, kako je najavljeno, početak višeslojnog procesa memorijalizacije.

Tog 3. maja, K.K. je na licu mesta ubio školskog čuvara i osam učenika – sedam devojčica i jednog dečaka, ranio je nastavnicu istorije i šestoro đaka, od kojih je jedna učenica kasnije podlegla ranama i postala deseta žrtva nezapamćenog masakra u novijoj istoriji Srbije.

Nakon te tragedije proglašena je trodnevna žalost u čitavoj zemlji.

U međuvremenu, pokrenuto je pet parničnih postupaka i krivični postupak protiv njegovih roditelja, jer prema domaćem zakonu počinioci mlađi od 14 godina ne mogu biti krivično odgovorni.

K.K. je smešten u psihijatrijsku bolnicu za decu u kojoj se i dalje nalazi.

Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani okupili su se ispred škole u vreme kada se dogodilo ubistvo – u 8.40, dok su u 8.41 mediji u Srbiji na minut prekinuli program.

Kako je saopštio Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Ribnikaru, program uključuje i prostorno-likovnu instalaciju koja pruža „dostojanstveno odavanje pošte“ žrtvama.

Deo programa je i forum kritičkog promišljanja o svemu što je dovelo do zločina, na kojem će građani moći u posebne kutije da ostave svoje predloge i razmišljanja koja će biti važan materijal u procesu razvijanja ideja o budućem Memorijalnom centru.

Za veče je planiran muzičko-scenski program.

Foto: RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X