мај 18, 2024
Valjevo

Na Vaskrs „Tucijada“ u Oglađenovcu

Podelite post:

 

Na Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, biće upriličena čuvena „Tucijada“ u Oglađenovcu.

Početkom dvadesetog veka u Oglađenovcu je pronađeno izvorište kisele vode. Na tom izvorištu se narod okupljao svakodnevno, a najviše praznicima. Na najveći hrišćanski praznik, Vaskrs, zaživeo je narodni vašar, pa je pored narodnog veselja narod organizovao i takmičenje u tucanju vaskršnjim jajima.

Crkvena opština Oglađenovac je 1997. godine odlučila da oživi ovu tradiciju i nazove je „Tucijada“, a razlog za oživljavanje ove tradicije je da se Vaskršnji praznik učini što sadržajnijim.
Takmičari iz Beograda, Valjeva, Šapca, Lazarevca i drugih mesta u Srbiji takmičenje su počeli da posećuju već posle druge godine održavanja. Na prvoj „Tucijadi“ održanoj 1997. učestvovalo je 25 takmičara, a na četrnaestoj održanoj 2010. godine pored nekoliko stotina gledalaca učestvovalo je 242 takmičara. Ova činjenica samo potvrđuje sve veću popularnost koju takmičenje iz godine u godinu dobija.

„Veliko mi je zadovoljstvo da ugostimo ljude koji su odgovorni za organizaciju nekoliko manifestacija na području sela Oglađenovac. Danas sa velikom zadovoljstvom želim da najavim 28. po redu „Tucijadu“, u organizaciji Zavičajnog bratstva „Mali korak“ i Crkvene zajednice, a uz podršku grada Valjeva. Pre 28 godina grupa vernika zajedno sa protom Grozdanom Gajićem, osmislila je i organizovala prvu „Tucijadu“, svesni značaja očuvanja srpske tradicije i kulturnog nasleđa, a u ime Hristovog vaskrsenja i pobede živoda nad smrću“, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare Viktor Mićić, načelnik Kolubarskog okruga.

Organizatori su naglasili značaj ove manifestacije u Oglađenovcu, koja je posle „Tucijade“ u Mokrinu najpoznatija.

„Imamo lepu tradiciju, nekoliko godina smo samo mlađi od „Tucijade“ u Mokrinu, koja je veoma poznata, ali jedno malo selo kakvo je Oglađenovac, zaista je izašlo na mapu Srbije po ovoj aktivnosti. Što se tiče prostora, već smo imali akciju uređenja. Tu je učestvovao i „Vidrak“ sa nekoliko svojih ljudi i naši meštani, tako da je prostor oko crkve i škole sređen i spreman za goste. Pravila „Tucijade“ mi povremeno menjamo, tačnije slušamo glas naroda.

Takmičari se prijavljuju, organizujemo ih u osam grupa, tako da dobijemo pobednike grupa i onda idemo u polufinale i finale. Od prošle godine smo omogućili učesnicima koji izgube da se mogu prijaviti još jednom, oni formiraju tu osmu grupu i učestvuju ravnopravno dalje. Moram da kažem da uvek imamo određene nagrade, tu su sponzori, a samu manifestaciju podržava godinama i grad Valjevo i mi smo im veoma zahvalni. Dakle delimo diplome i pehare za prva tri mesta, kao i simbolične nagrade“, naglasio je Vojimir Ašković.

Drugog dana Vaskra održaće se dečja „Tucijada“ kod škole u Oglađenovcu. Prema rečima organizatora, u Oglađenovcu je u blizini crkve podignut Krst, odnosno spomenik seljaku od osovina starnih šinskih kola, a kako meštani žele da i taj prostor oživi, biće održana dečja „Tucijada“ i na treći Vaskrs na tom mestu.

Program manifestacije:

Prvi Vaskrs
05:00 Vaskršnja liturgija
06:30 Vaskršnja zdravica u crkvenoj sali
10:00 Početak spremanja kotlića
12:00 Upis takmičara koji žele da učestvuju u jednoj od tri discipline
13:00 Bacanje kamena sa ramena i vuča konopca
Početak takmičenja u disciplini najbrže jaje
14:00 Svečano otvaranje Tucijade-izbor najlepše korpe jaja
14:30 Početak takmičenja u disciplini najtvrđe jaje
16:30 Lutrija
17:00 Proglašavanje pobednika u svim disciplinama i dodela nagrada i diploma
18,00 Večernja služba uoči Đurđevdana

Drugi Vaskrs
Đurđevdan – Slava Hrama
08:00 Liturgija Sv.Vm. Georgija u crkvi u Oglađenovcu i rezanje slavskog kolača
12:00 Upis dece-takmičara koji se takmiče na dečijoj „Tucijadi“ kod škole
13:00 Dečija „Tucijada“
14:00 Proglašenje pobednika, dodela nagrada i diploma

Treći Vaskrs
08.00 Sveta liturgija
12:00 Dečija „Tucijada“ kod Krsta
13:00 Proglašenje pobednika

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X