мај 26, 2024
Valjevo

Rok za plaćanje druge rate godišnjeg poreza na imovinu

Podelite post:

 

Zatezna kamata od skoro 0,2 odsto naplaćuje se za svaki dan kašnjenja za izmirenje kvartalnog iznosa poreza na imovinu.

Rok za plaćanje druge rate ističe 15. maja za sve poreske obveznike, odnosno za pravna i fizička lica, kao i preduzetnike.

Osim kamate, vlasnicima nekretnina preti i naplata kazne za izbegavanje plaćanja poreza koja iznosi do 50 odsto utvrđenog poreza. Građani bi mogli biti kažnjeni novčano sa 50.000 dinara za svaki kvartal za koji nije plaćena rata poreza.

Prema zakonu, obveznik poreza na imovinu je pravno i fizičko lice koje je na nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije imalac prava, korisnik ili držalac imovine koja je po zakonu o porezima veće vrednosti od 400.000 dinara i nije oslobođena plaćanja poreza, kao što su po posebnim članovima oslobođene crkve, diplomatska predstavništa, fondacije.

Pravna, fizička lica, kao i preduzetnici u obavezi su da plaćaju porez na imovinu za sve nekretnine, čak i one u kojima je neuslovno živeti. Sve dok nekretnina postoji porez se plaća. Takođe, porez na imovinu neophodno je prijaviti i plaćati i za sve nelegalizovane objekte.

Ukoliko nekretnina ima više vlasnika, a udeli nisu određeni, za svrhu oporezivanja porezom na imovinu smatraće se da su jednaki.

Većina građana Srbije u toku godine dobije rešenja o iznosima poreza na imovinu za tekuću godinu od uprava za javne prihode lokalnih samouprava na teritoriji gde se nekretnine u njihovom vlasništvu nalaze, bilo u obliku pismenog izveštaja koje dostavljaju poštari, bilo u elektronskom obliku, preko usluge eSanduče.

Iz Poreske uprave (PU) navode da građani mogu jednim klikom da utvrde dugovanja za porez na imovinu, kao i da izvrše plaćanje putem Jedinstvenog informacionog sistema lokalnih poreskih administracija koji se nalazi na adresi lpa.gov.rs .

“Putem Portala lpa građanima je omogućen pregled utvrđenih obaveza, pregled stanja na računima obveznika i podnošenje prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, dok je privrednim subjektima pružena mogućnost podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu, prijave za utvrđivanje lokalne komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru, prijave za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine, kao i pregled utvrđenih obaveza i pregled stanja na računima obveznika”, kažu iz PU.

Na taj način svako može da ima uvid u dugovanje i da plati porez. Prijavom na Portal eUprava korisnici takođe imaju pristup i svom eSandučetu gde mogu videti i preuzeti rešenje o porezu na imovinu.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X