јул 27, 2024
Valjevo

Da li supružnik ima pravo na nekretninu stečenu davanjem izdržavanja ?

Podelite post:

 

Ugovor o doživotnom izdržavanju predstavlja pravni sporazum u kojem se jedna strana obavezuje da izdržava drugu do kraja života u zamenu za prenos prava svojine na određenim stvarima ili pravima nakon smrti primaoca izdržavanja.

Ovaj ugovor je regulisan odredbama Zakona o nasleđivanju Republike Srbije koji precizira prava i obaveze koje proizilaze iz takvog aranžmana.

Kada lice potpiše ugovor o doživotnom izdržavanju sa trećim licem, pravni efekti takvog ugovora mogu biti značajni, naročito u pogledu prava svojine na nepokretnostima. Jedno od ključnih pitanja koje se često postavlja jeste – da li supružnik davaoca izdržavanja ima pravo na udeo u nepokretnosti stečenoj po osnovu ovakvog ugovora, posebno ako je izdržavanje trajalo tokom braka.

“Takođe, važno je razmotriti uticaj vremena sklapanja ugovora – da li je on zaključen pre ili nakon stupanja u brak – i da li se takva nepokretnost po zakonu smatra zajedničkom imovinom stečenom u braku”,odnosno da li stečena u braku, objašnjavaju pravnici advokatske kancelarije Kovačević.

Po zakonu, ugovor o doživotnom izdržavanju mora biti formalizovan u formi javnobeležnički potvrđene isprave.

“Notar ima obavezu da učesnike ugovora upozori na pravne posledice, uključujući činjenicu da imovina predata po ovom ugovoru ne ulazi u zaostavštinu primaoca izdržavanja. Nepridržavanje ovih proceduralnih zahteva može dovesti do ništavosti ugovora”, navode advokati.

Čovek piše pored laptopa
Foto: Pixabay

Oni dalje kažu da je porodičnim zakonom definisano da imovina stečena radom supružnika tokom braka predstavlja njihovu zajedničku imovinu.

Međutim, interesantno je da u slučaju imovine stečene kroz ugovor o doživotnom izdržavanju supružnik davaoca izdržavanja takođe ima pravo na udeo. Ovo pravo je značajno jer se priznaje bez obzira na to da li je ugovor sklopljen pre ili tokom braka. Pri potpisivanju ugovora o doživotnom izdržavanju važno je razmotriti sve pravne posledice, posebno u smislu imovinskih odnosa sa supružnikom. Preporučuje se konsultacija sa stručnjakom za porodično pravo kako bi se osiguralo da su sva prava i obaveze jasno definisane i razumljive obema stranama ugovora”, savetuju naši sagovornici.

U situacijama kada je ugovor o doživotnom izdržavanju potpisan i izvršen tokom trajanja braka, zakon prepoznaje prava supružnika davaoca izdržavanja na deo imovine stečene kroz ovaj ugovor.

Prema Porodičnom zakonu Republike Srbije, imovina dobijena kroz dvostrano obavezujući i teretni ugovor o doživotnom izdržavanju ne isključuje se automatski iz zajedničke imovine supružnika, čak i ako je ugovor zaključen pre braka.

“Stoga, supružnik davaoca izdržavanja ima legitimno pravo na udeo u nepokretnosti stečenoj ovim putem, čija će veličina zavisiti od vremena zaključenja ugovora u odnosu na datum stupanja u brak. Ovo pravo je potvrđeno kroz praksu i interpretaciju relevantnih zakonskih odredbi, čime se osigurava zaštita prava supružnika unutar zakonskih okvira imovinskih odnosa u porodici”, zaključuju advokati iz advokatske kancelarije Kovačević .

Foto: Shutterstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X