јул 27, 2024
Valjevo

Koalicija Ujedinjeno Valjevo-Svanuće izjavilo prigovore na četiri izborne liste

Podelite post:

 

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može na održanoj koferenciji za novinare istakla je da podnela je Prigovor GIK-u na proglašenje lista Ekologija, zeleno Valjevo – stil života i liste Kasnimo, a u najavi je podnošenje Prigovora na listu Ujedinjene patriotske opozicije, dok je predhodno odbijen njihov prigovor na proglašenje liste Ruske stranke.

Опис није доступан.

Nakon što je odbijen prigovor Svanuća na proglašenje Ruske stranke , ova koalicija šest stranaka podnela je prigovor i na listu Ekologija, zeleno Valjevo. U  upućenom prigovoru se navodi: „Uvidom u Izbornu listu broj 4. EKOLOGIJA, ZELENO VALjEVO – STIL ŽIVOTA utvrdili smo da se na istoj nalazi ukupno 17 lica, od čega 6 lica ženskog pola, a 11 lica muškog pola, odnosno da broj pripadnika manje zastupljenog pola iznosi 35,29%, što je ispod zakonski propisanog minimuma.Pored toga, nije ispoštovan ni redosled. Naime, od 11. do 15. mesta na izbornoj listi nalazi se samo jedna osoba ženskog pola i to pod rednim brojem 13, iako je Zakon o lokalnim izborima u čl. 41 propisao da među svakih 5 kandidata (1-5, 6-10, 11-15…) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola“.

Na osnovu navedenog šef izbornog štaba UVM Željko Trifunović kaže da očekuje da lista bude poništena jer je više nego evidentno da je došlo do kršenja izbornih pravila i zakona .

Опис није доступан.

„Mi imamo u Valjevu situaciju da je Zakon obesmišljen time što nije prihvaćen naš Prigovor vezan za Rusku stranku. Da se sada ne ponavljam stav o tome izneli smo u Saopštenju za javnost. Izdali smo saopštenje i za Evropsku zelenu partiju koja je opet stranka ruske nacionalne manjine sa sedištem u Šapcu. U medjuvremenu smo podneli prigovor jer da se predsednik GIK-a drži zakona on tu listu ne bi ni proglasio. To on nije smeo da potpiše. On je doduše svojim potpisom podržao jednu od lažnih lista. Ovo je očajnički potez vlasti da dobiju što više svojih odbornika u Skupštini. Nadamo se ipak da će ova lista biti odbačena jer je toliko očito da je Zakon prekršio“, rekao je Trifunović. Osim što je lažna, Trifunović smatra i da je nezakonita. Svanuće je istovremeno podnelo još jedan prigovor . „To je lista pod rednim brojem 7. pod nazivom Kasnimo. Ponovo je prekršen zakon , skoro identično kao i sa Ekologijom, a Mladen Simović koji sebe naziva pravnikom proglasio je ovu listu“.

Опис није доступан.

Trifunović je naveo i da je predsednik GIK-a poslao poziv njihovom članu GIK-a u kom je naveo da će Komisija biti održana sutra , a održao je sednicu prethodni dan . „Naš član je bio izmanipulisan i pogrešno obavešten i nije ni prisustvovao pa je onda lako Simoviću da kaže da su svi članovi glasali za proglašenje kad naš član nije bio prisutan. Upravo je naš član GIK-a i podneo prigovor kao pravnik. Pogrešno su obavestili našeg člana ,l u poruci nije bilo datuma samo je pisalo sutra u devet, ali to sutra nije bilo sutra nego prethodni dan“.

Trifunović je najavio i podnošenje Prigovora na listu Ujedinjene patriotske opozicije pod rednim brojem 6. i koja kako kaže, takodje nije proglašena po zakonu. „Na njihovoj listi takodje ima manje žesnkog pola nego što treba“, dodao je Trifunović.

Na pitanje Vamedie s obzirom da su slični prigovori podneti u nekoliko gradova i  beogradskih opština kao što su ih podneli oni u Valjevu da li očekuje onda da i te opozicione liste budu oborene, Trifunović kaže da ako nešto nije po Zakonu mora biti oboreno bez obzira čija je lista u pitanju.

„Ja moram reći da sam se čuo sa ljudima iz Zeleno levog fronta i da su mi oni potvrdili da su njihove liste apsolutno u redu. Tu je problem nastao zbog toga što je vlast perfidno iskoristila novu dopunu Zakona vezanu za prebivalište iako je na prethodnim razgovorima postignut dogovor o početku važenja nove dopune“, pojasnio je šef izbornog štaba Svanuća. S obzirom na brojne Prigovore koje je ova koalicija podnela , tačnije na 4 liste od mogućih sedam računajući i njihovu , logično je pitanje Vamedie bilo: Da li ste donoseći odluku da idete na izbore , a ne da ih bojkotujete računali na ovakve dogadjaje ?

„Znate sa kriminalnom organizacijom morate računati na kršenje zakona . Mi ovde imamo problem da su oni nama uzeli i državu i svaki grad i selo , svaku MZ. Ovo je zadnji trenutak da uradimo nešto , da vratimo vlast u ustavne okvire jer vlast pripada narodu, a ne jednoj kriminalnoj hobotnici pod nazivom Srpska napredna stranka. Naravno da smo bili spremni i očekivali ovakve stvari. Ali mi moramo da se odupremo tome i zato ako želimo da u Valjevu konačno svane po svakom pitanju gradjani treba d a glasaju za listu pod rednim brojem 3.“, odgovorio je Trifunović.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X