јул 27, 2024
Valjevo

Gradski vodovod stiže do ugroženih domaćinstava

Podelite post:

 

JKP Vodovod Valjevo izgradnjom novog cevovoda pijaće vode rešava problem meštana Popučaka, čija je voda u bunarima bila zagađena bušotinama i aktivnostima na istraživanju litijuma.

Nakon što su bunari sa kojih su se snabdevala pojedina domaćinstva u delu Popučaka zbog kontaminacije stavljeni van upotrebe JKP Vodovod Valjevo zajedno sa Gradom Valjevom donelo je odluku o rešavanju problema vodosnabdevanja pomenutih domaćinstava.

„Trenutno rešavamo vodosnabdevanje dela Popučaka, zaseok Vesići, koji do sada nisu imali vodu . Radimo proširenje javne vodovodne mreže , tačnije, nastavljeno je umrežavanje dalje od naselja Filipovići u dužini od 1750m.  Domaćinstva koja su do sada imala nefunkcionalno snabdevanje vodom biće na ovaj način priključena na gradski vodovod čime će biti uspostavljen  kontinuitet snabdevanja vodom“, kaže direktor JKP Vodovod Ivan Filipović.

Cevovod koji je u izgradnji prečnika je fi 110 mm, a sredstva su obezbeđena Planom komunalne gradnje Grada Valjeva za tekuću godinu u iznosu od 7.500 000 dinara sa PDV-om.

„Najmanje 15 domaćinstava koja su do sada bila bez vode i domaćinstva čiji su bunari zagađeni sada će ne samo dobiti stabilno snabdevanje već i vodu koja je po ispitivanjima Instituta Batut najčistija voda za piće . Ne treba zaboraviti da su ispitivanja njihove bunarske vode od strane državnih institucija pokazala da ta voda ne samo da nije za piće već nije ni  za tehničku upotrebu,“ kaže Filipović.

Podsećamo, kada su u pitanju seoski vodovodi  radovi se privode završetku i u selu Žabari, a krajem prošle godine  izgradjena je  vodovodna mreža na potezu Beomužević – Pričević koja je duga 2,5 km.  JKP Vodovod se  stara o četiri seoske vodovodne mreže i to : Kukalj, Prskavac, Žabare, i Stave. Pod ingerencijom Vodovoda su i Valjevska Kamenica , ali i Divčibare.

Govoreći o mreži seoskih vodovoda, u nadležnosti JKP Vodovod je 380 km vodovodne mreže.

JKP Vodovod Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X