јул 27, 2024
Valjevo

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može SVANUĆE predstavilo je svoj izborni program

Podelite post:

 

Koalicija Ujedinjeno Valjevo može predstavila je program iz četiri oblasti života u Valjevu: socijalna pitanja, infrastruktura i saobraćaj, turizam, kultura i umetnost.

Marija Andrić Novi DSS posebno je predstavila program vezan za socijalnu politiku naglasivši da je iskorenjivanje siromaštva ključni cilj. „ U okviru aktivnosti na iskorenjivanju siromaštva u našem gradu naša koalicija predlaže: uvešćemo dodatnu finansijsku  pomoć porodicama i pojedincima u teškoj materijalnoj situaciji, kao i za nezaposlene trudnice i porodilje, podsticaćemo socijalno preduzetništvo kroz stvaranje Fonda za socijalno preduzetništvo, kako bi se stvorili uslovi za radni angažovanje teže zapošljivih osoba, uvešćemo besplatne obroke za penzionere sa malim primanjima“ , navela je Andrić.

Опис није доступан.

Programom su , kako se oglo čuti posebno obuhvaćene mere vezane za povećanje nataliteta: novčana podrška grada za prvo, drugo i treće dete  (50 000, 80 000  i 100 000 dinara), besplatan boravak sve dece u državnim vrtićima, besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola.

„Osobe sa invaliditetom zaslužuju našu posebnu pažnju i podršku. Zato predlažemo sledeće mere: obezbedićemo adekvatan prostor  za rad  udruženja osoba sa invaliditetom, jer su postojeće prostorije male i stare, radićemo na poboljšanju zapošljavanja osoba sa invaliditetom, radićemo na uvođenju usluga personalne asistencije za osobe sa invaliditetom, unapredićemo prostore za vežbanje i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Takodje , osnovaćemo lokalni Socijalno-ekoniomski savet koji će činiti predstavnici Grada, reprezentativnih sindikata i poslodavaca. Ovo telo bi služilo za mirno i dogovorno rešavanje potencijalnih problema između poslodavaca i zaposlenih uz učešće lokalne samouprave kao zainteresovane strane koja želi da uslovi za život i rad građana budu na što višem nivou“, rekla je Andrić.

Опис није доступан.

Marko Nikolić Novi DSS kaže da je svim građanima  jasno da je stanje infrastrukture u našem gradu jako loše i da nam se grad pred očima urušava. U razgovoru sa gradjanima, kako je naveo, došlo se do predloga rešenja.„Ubrzaćemo aktivnosti na projektovanju i izgradnji neophodne obilaznice oko Valjeva koja će povezati najvažnije putne pravce prema Beogradu, Užicu, Šapcu i Loznici. Tako ćemo se osloboditi velikih kamiona koji sada prolaze kroz centar grada, formiraćemo službu koja će gazdovati putevima u nadležnosti Grada i napraviti jasnu i javno dostupnu  listu prioritete za popravku i izgradnju puteva na seoskom području. Da se o tome više ne odlučuje po principu ko je „naš“, a ko „njihov“. Rekonstruisaćemo trgove i pešačku zonu kod spomenika Desanki Maksimović i vojvodi Živojinu Mišiću. Prošle su decenije od njihove izgradnje i vreme i sramota je kako su iskrpljeni i u lošem stanju. To je ipak nekakav izlog našeg grada“, rekao je Nikolić.

Po njegovim rečima rešavanje problema funkcionisanja saobraćaja u gradu umnogome s emože uticati i na proble aerozagadjenja.

„Na svim raskrsnicama gde za to postoje  uslovi postavićemo kružne tokove, na glavnim pravcima koji vode ka centralnom gradskom jezgru odredićemo lokacije i na njima napraviti višespratne podzemne ili nadzemne garaže (kao primer navodimo parking kod Doma zdravlja ili parking na lokaciji kod bivše benzinske pumpe na ulazu u Tešnjar). Stvorićemo uslove za izgradnju biciklističkih staza u gradu (pretvaranjem nekih dvosmernih ulica u jednosmerne, izgradnjom biciklističe staze u koritu Kolubare itd.), insistiraćemo da prevoznici koji obavljaju usluge javnog gradskog prevoza u Valjevu za to koriste autobuse na gas ili na struju što će uticati na smanjenje aerozagađenja. Revidiraćemo raspored parking mesta na trotoarima kako bi se obezbedilo nesmetano kretanje pešaka, ali i proširićemo zone oko škola na kojima se primenjuju neke od mera za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju“, rekao je Nikolić.

Опис није доступан.

Ništa manje važna tema za razvoj jednog grada po mišljenju koalicije Svanuće jeste razvoj turizma o čemu je posebno govorio  Miloš Milivojević NPS .

„Poštujući principe održivog turizma osmislićemo i promovisati turističke proizvode Valjeva i napraviti jasne smernice za upravljanje turističkim lokalitetima (Divčibare, Gradac, Brankovina, Tešnjar, Petnica, Valjevske planine, valjevska sela…), kreiraćemo nove i bolje turističke ponude koje bi obuhvatile i bogato istorijsko nasleđe poput uloge valjevskog kraja u pokretanju Prvog srpskog ustanka ili uloge valjevskog kraja u Prvom svetskom ratu (Valjevska bolnica i dr.). Razvijaćemo planinski turizam u vencu Valjevskih planina baziran na sve većem interesovanju turista za boravak u prirodi i aktivnostima koje se sprovode u prirodi (planinarenje, pešačke ture, jahanje, kanjoning, paraglajding, planinski biciklizam, branje lekovitog bilja, sakupljanje šumskih plodova, speleologija i dr.). U saradnji sa SPC dodatno ćemo raditi na razvoju potencijala za verski turizam imajući u vidu značajne manastire i crkve valjevskog kraja. Pokrenućemo inicijativu za stvaranje zajedničke turističke ponuda celog Kolubarskog okruga i da se ovo područje brendira i predstavi kao jedinstvena turistička celina“, rekao je Milivojević.

Опис није доступан.

Kandidat za gradonačelnika koalicije Ivan Manić predstavio je program koalicije za oblast kulture. „Ako su putevi i ulice važne da se njima nogama korača ili vozi biciklom ili kolima, kultura i umetnost su važni da se njima hoda umom i duhom. Naša koalicija kulturu i umetnost smatra veoma važnim, jer one mogu da doprinesu stvaranju pozitivnije atmosfere u našem gradu koja će motivisati ljude da ostanu da žive u Valjevu“, rekao je Manić.

Na prvom mestu tako se našla depolitizacija i profesionalizacija ustanova kulture.

„Formiraćemo Savet za kulturu Grada Valjeva koji će okupiti istaknute umetnike i kulturne radnike iz različitih oblasti i pomoći u kreiranju kulturne politike Valjeva.  Napravićemo Plan razvoja kulture Grada Valjeva koji će jasno trasirati najvažnije pravce kulturne politike našeg grada. Grad će u saradnji sa Savetom za kulturu pronaći način da Valjevo dobije profesionalno pozorište. Imamo plan za Tešnjar, Dom vojske i još neke od značajnih arhitektonskih zdanja u našem gradu“, rekao je Manić

Stav koalicije je da Biblioteka ne treba da bude smeštena u Dom vojske već da Biblioteka zaslužuje novu zgradu.

„Od Doma vojske želimo da napravimo  multifunkcionalni kulturni centar pogodan za organizovanje različitih sadržaja. Otvorićemo ga za nove umetničke inicijative i  programe. Uredićemo ga i organizovati tako da može da bude prostor za kulturnu razmenu i mesto na koje bismo dovodili umetnike iz cele Srbije i sveta da stvaraju zajedno sa valjevskim umetnicima i svoja dela onda izlažu u tom prostoru. Napravićemo od njega umetnički pandan Istraživačke stanice u Petnici“, poručio je Manić.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X