мај 26, 2024
Valjevo

Lokalni odgovor: Nemački red i kvalitet nisu za Valjevo?

Podelite post:

 

Da li bi Hansgrohe mogao u Nemačkoj da gradi fabriku bez dozvole kao što to možda radi u Valjevu? To je pitanje koje možemo zajednički postaviti u petak, 17. maja 2024. u 12 časova na prvom spratu Gradske uprave u Valjevu, navodi u saopštenju za javnost Lokalni odgovor.

„Taj dan je zakazana javna prezentacija studije o proceni uticaja na životnu sredinu pogona za galvanizaciju fabrike slavina Hansgrohe. Javnu prezentaciju organizuje Ministarstvo za zaštitu životne sredine u okviru postupka za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja ovog fabričkog postrojenja na životnu sredinu. Radi se o trećoj fazi izgradnje fabrike slavina, nakon što su izgrađeni objekti za mašinsku obradu i pogon livnice.

Važno je da na predstojećoj prezentaciji predstavnici izrađivača studije o proceni uticaja na životnu sredinu, preduzeća Envico doo iz Beograda, kao i predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i predstavnici investitora, fabrike Hansgrohe doo, informišu javnost da li se prilikom izgradnje objekata i poslovanja fabrike poštuju propisi Republike Srbije. Zbog opravdane sumnje da je investitor Hansgrohe doo već izgradio objekat za galvanizaciju udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine) iz Beograda i udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva su nadležnim ministarstvima podneli zahtev za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad ovim poslovnim subjektom.

Analizom satelitskog snimka lokacije fabrike Hansgrohe koja se nalazi u selu Popučke kod Valjeva, kao i  fotografija sa terena i javno dostupne dokumentacije, uočava se da je na parceli  18722 KO Valjevo već izgrađen objekat koji je u studiji o proceni uticaja na životnu sredinu označen kao objekat u kome će se odvijati proces galvanizacije. Budući da po propisima Republike Srbije izgradnji objekta prethode postupak pribavljanja građevinske dozvole, u okviru koga se pribavlja saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, neophodno je od zvaničnika na javnoj  prezentaciji zahtevati razjašnjenje sumnje da li je objekat za galvanizaciju već izgrađen, iako još nisu pribavljeni ni saglasnost na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, niti građevinska dozvola.

Galvanizacija je elektrohemijski proces kojim se nanosi tanak metalni sloj na površinu predmeta tako što se struja propušta kroz hemijski rastvor u koji je uronjen predmet. Odlivci koji se u ovom procesu galvanizuju se proizvode u livnici i nakon toga mašinski obrađuju. Za galvanizaciju komponenti koje dolaze iz procesa mašinske obrade i poliranja koristiće se nikl, hrom i bakar. U procesu galvanizacije cinka bakrom koristi se cijanid.

Pogon za galvanizaciju fabrike Hansgrohe doo može negativno uticati na životnu sredinu u Valjevu. Posebno jer se prilikom pribavljanja urbanističke dokumentacije nastavlja štetna praksa razdvajanja jedinstvenog projekta fabrike za proizvodnju slavina na više manjih čime se onemogućava valjana procena uticaja svih delova proizvodnog procesa na životnu sredinu. Pritom postoji i opravdana sumnja da je pogon za galvanizaciju već izgrađen, čime se krše zakoni Republike Srbije.“. navodi se u saopštenju Lokalnog odgovora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X