јул 27, 2024
Valjevo

Osnivanje prvog biodistrikta u Srbiji počelo u Mionici

Podelite post:

 

U mioničkom selu Tolić održan je dijalog o biodistriktima kao inovativnom alatu ka transformaciji prehrambenih sistema u Srbiji. Ovo će biti prvi biodistrikt, ne samo u Srbiji, već u jugoistočnoj Evropi.

Dijalog je organizovan u saradnji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, opštine Mionica i Nacionalne asocijacije Serbia Organika i okupio je predstavnike lokalnih samopuprava sa teritorije okruga Kolubara, poljoprivrede proizvođače, mala preduzeća, predstavnike Privredne komore Srbije i turističkih organizacija, obrazovne ustanove i pružaoce usluga iz domena ugostiteljstva i turizma, sa ciljem da se zajednički razmotre inovativne strategije za održivije prehrambene sisteme.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je rekao da će prvi biodistrikt u Srbiji i u ovom delu Evrope biti sa razlogom osnovan baš u Mionici.

-Mi smo već prepoznali značaj organske proizvodnje i to kroz subvenicije  i podstičemo. Naš kraj obiluje prelepom prirodom, plodnom zemljom, turističkim potencijalima i kao najvažnije, dobrim domaćinima. Siguran sam da će ovo što smo danas započeli imati pozitivan uticaj na razvoj naše opštine i da ćemo stvoriti nove prilike za razvoj organske proizvodnje i na taj način podstaći naše sugrađane da se razvijaju u ovoj oblasti. Lokalna samouprava će uvek dati podršku ovakvim inicijativama – kaže Janković koji se zahvalio svima koji su dali doprinos i učestovali u dijalogu.

Opština Mionica kroz Javne pozive iz oblasti poljoprivrede pruža direktne mere podrške organskim proizvođačima i do 100 odsto kada je reč o sertifikaciji za bavljenje organskom proizvodnjom, nabavkom plastenika i dr.

Ivana Simić iz Nacionalne asocijacije Serbia Organika istakla je da je ova asocijacija donosilac ideje o formiranju biodistrikta u Srbiji. Takođe, ona je izrazila svoje zadovoljstvo da, godinu dana od pokretanja ove ideje i identifikacije Kolubarskog okruga kao regiona sa izuzetnim  bogatstvom u ljudskim, prirodnim, turističkim, kulturno-istorijskim odlikama, se došlo do tačke kada se postavljaju temelji za podizanje i budući intezivni razvoj Biodistrikta Kolubara. Tim povodom, ona je pozvala sve zainteresovane pojedince, institucije i organizacije sa teritorije okruga Kolubara da se priključe i u budućem periodu doprinesu izgradnji i održivom funkcionisanju Biodistrikta Kolubara.

Pavle Đorđević, čije  se gazdinstvo nalazi na teritoriji Valjevske Kamenice i koji se više od šest godina uspešno bavi organskom proizvodnjom i Dragan Sretenović, organski proizvođač iz Mionice koji se bavi i ruralnim turizmom,  predstavili su učesnicima dijaloga razloge njihove motivacije da se aktivno uključe u inicijativu formiranja biodistrikta. Oni su pozvali sve ostale lokalne aktere da zajedno utvrde i postave osnovne prioritete, pravce i ciljeve budućih biodistrikta u Srbiji.

Međunarodni ekspert dr Huan Pablo Šurano je skupu predstavio internacionalna iskustva i značaj priključenja Biodistrikta Kolubara Međunarodnoj mreži eko regiona.

Na kraju panela, učesnici su se usaglasili da je neophodno obezbediti održivost prehrambenih sistema, koja se pre svega ogleda u pronalaženju rešenja za proizvodnju dovoljne količine zdrave hrane tako da osnovne ekonomske, socijalne i ekološke pretpostavke koje se koriste za proizvodnju ne ugroze ishranu i život budućih generacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X