јул 27, 2024
Valjevo

Pokret Sad: Uložili smo žalbu protiv GIK-a, očekujemo odluku Višeg suda

Podelite post:

 

Čelni ljudi Pokreta Sad podneli su žalbu na rešenje kojim se poništava njihova izborna lista. „Ovakvo ponašanje i političko nasilje može da ima dalekosežne političke posledice“, poručili su iz Pokreta Sad.

Dr Snežana Mijatović obraćajući se valjevskim novinarima podsetila je da je njihova lista proglašena 12. maja , a da je dan kasnije rešenje o proglašenju poništeno te i da oni o tome nisu imali dostavljenu informaciju.

„Simptomatično je da predsednik GIK-a iznosi podatke u javnost bez da smo mi dobili rešenje . Niti to dobijamo u pisanom obliku niti u elektronskoj formi . To se na sajtu RIK-a pojavljuje tek nakon 24 sata. Po našem mišljenju to je opstrukcija u produženom trajanju . Na njegove objave u medijima mi smo odgovorili saopštenjem i mi prosto sumnjamo u njegovo tumačenje zakona jer je on da sada u više navrata na sednicama Skupštine pokazao nepoznavanje zakona“, rekla je Mijatović.

Djordje Pavlović kaže da je lista odbijena kako je navedeno u naknadno vidjenom Rešenju  iz razloga jer je prema tumačenjima GIK-a došlo do prekršaja dopune Zakona .

„To je jedna ne pravnička već klasična politička ujdurma koja može imati dalekosežne ne samo pravne već i ozbiljne političke posledice i izazvati poltičku krizu ne samo u našem gradu već bojim se u celoj Srbiji. Do sada se u političkoj istoriji nije dogodilo da se ide tako daleko da je toliki strah vladajućih garnitura da se plaše da se neko uopšte kandiduje na izborima. Ukoliko se ovaj politički skandal ne ispravi on će imati ozbiljne političke teške posledice“, rekao je Pavlović.

On smatra i da će sva izborna dešavanja pa i rezultat izgubiti svaki legitimitet jer je onemogućeno izborno pravo da se neko kandiduje na izborima.

„Ono što je indikativno jeste da su pre toga podneti prigovori na neke fantomske stranke , a jedino i prvo se raspravljalo o prigovoru protiv liste Pokreta Sad. To znači da u ovom gradu mogu da se kandiduju za izbore oni koji su izašli iz šinjela SNS-a. Ništa manje nije interesantan ni način na koji su prigovori podnošeni , kako se izborno pravo tumači . Mi smo već uložili žalbu protiv rešenja GIK-a i očekujemo vrlo brzo odluku Višeg suda u Valjevu i nadamo se da će Viši sud postupiti po zakonu i ukinuti to rešenje i naložiti da našu listu proglasi, sve drugo bilo bi očito pravno nasilje“, rekao je Pavlović.

Pavlović navodi i da ukoliko ishod ne bude takav biće kao u pesmi  „Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju“ citirajuči Branko Miljkovića uz nadu da će sudovi po istom pitanju suditi na isti način.

„Podatke o ličnosti i mestu prebivališta običan gradjanin ne može da ima . To su podaci koje neko slučajno ne može da sazna , pa je i ta činjenica da dva gradjanina to mogu vrlo upitna.  Mi i ne znamo da su podnosioci prigovora i birači ujedno. Da li su oni menjali prebivališta? Da li je bilo provere političkog interesa podnosilaca? Još mnogo pitanja bismo mogli postaviti po tom pitanju“, naveo je Pavlović.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X