јул 27, 2024
Valjevo

Održana javna prezentacija fabrike Hansgrohe pogona za galvanizaciju

Podelite post:

 

Održana je javna prezentacija studije o proceni uticaja na životnu sredinu pogona za galvanizaciju fabrike slavina Hansgrohe u Gradskoj upravi u Valjevu.  

Udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine) i Lokalni odgovor su pored primedbi na studiju nadležnim ministarstvima podneli zahtev za obavljanje vanrednog inspekcijskog nadzora nad poslovanjem ovog pravnog subjekta, zbog postojanja činjenica koje ukazuju da je investitor Hansgrohe već izgradio objekat namenjen za galvanizaciju, Takođe,  zbog osnovane sumnje da je pogon za galvanizaciju izgrađen bez saglasnosti na studiju o proceni uticaja projekta na životnu sredinu, Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu je podneta prijava za privredni prestup protiv odgovornih lica u Hansgrohe doo.

Na održanoj prezentaciji predstavnici Hansgrohe nisu skoro mogli da odgovore ni na jedno od postavljenih pitanja.

Nisu upoznati ni da li u okviru fabrike postoji objekat za namenjen za galvanizaciju, koji se vidi na snimku iz vazduha da postoji. Nadamo se da će se oglasiti i zvaničnim saopštenjem povodom izjava predstavnika Ministarstva za zaštitu životne sredine, predstavnika izrađivača studije firme Envico doo, i direkora fabrike Hansgrohe doo u Valjevu.

Neopravdano otkazivanje javne prezentacije koja je trebalo da se održi u petak, potom  produžavanje vremena za javni uvid, te naprasno skraćivanje i zakazivanje prezentacije u  periodu i na način da zainteresovana javnost ne može da bude obaveštena predstavlja kršenje  ustavnog prava građana na informisanje o životnoj sredini. Istovremeno su povređene brojne  odredbe Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, kao i  Pravilnika o postupku javnog uvida, prezentaciji i javnoj raspravi o studiji o proceni uticaja na  životnu sredinu. 

Zbog opravdane sumnje da je investitor Hansgrohe doo već izgradio objekat za galvanizaciju  udruženja RERI (Regulatorni institut za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine) iz  Beograda i udruženje Lokalni odgovor iz Valjeva su nadležnim ministarstvima podneli zahtev  za sprovođenje vanrednog inspekcijskog nadzora nad ovim poslovnim subjektom, te prijavu  Osnovnom javnom tužilaštvu u Valjevu zbog sumnje da je učinjen privredni prestup. Sumnju  dodatno pojačava nezakonito i netransparentno postupanje Ministarstva za zaštitu životne sredine koje izigravajući propise nastoji da onemogući prisustvo i učešće zainteresovane  javnosti u javnoj raspravi i javnoj prezentaciji. 

Pogon za galvanizaciju fabrike Hansgrohe doo može negativno uticati na životnu sredinu u  Valjevu kao i proizvodni procesi koji prethode: livenje, mašinska obrada i poliranje. Udruženja  RERI i Lokalni odgovor su zvaničnim putem već ukazivali da se u slučaju izgradnje fabrike  Hansgrohe i pribavljanja urbanističke i tehničke dokumentacije dozvoljava od strane  Ministarstva za zaštitu životne sredine štetna i nezakonita praksa razdvajanja jedinstvenog  projekta fabrike za proizvodnju slavina na više manjih. Na taj način se izbegava prikazivanje  ukupnih štetnih uticaja ukupnog proizvodnog procesa na životnu sredinu. Dokazi koji ukazuju  da je pogon za galvanizaciju izgrađen bez građevinske dozvole potvrđuju da nije moguće jedinstveni proces proizvodnje slavina podeliti i prikazati na način na koji to pokušavaju da  učine Ministarstvo za zaštitu životne sredine i fabrika Hansgrohe doo. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X