јул 27, 2024
Valjevo

„Ujedinjeno Valjevo moze Svanuce“ predstavila je finale izbornog programa

Podelite post:

 

Na održanoj konferenciji za novinare „Ujedinjeno Valjevo moze Svanuce“ je predstavila finale izbornog programa na 4  teme:

1. Gradska uprava
2. Komunalna preduzeća
3. Privreda
4. Poljoprivreda

Kao i na prethodnim konferencijama iznećemo samo osnovne elemente, a naše sugrađanke i sugrađane pozivamo da na sajtu svanuce.rs pogledaju ceo dokument našeg programa i upoznaju se sa više detalja, rekao je Ivan Manić.

Опис није доступан.

Gradska uprava je ključna za funkcionisanje grada.Prva aktivnost novog gradonačelnika Valjeva biti upravo sastanak sa svim zaposlenim u Gradskoj upravi.

Naš cilj, kada je Gradska uprava u pitanju, je jasan. Organizovaćemo transparentan i na zakonima zasnovan rad Gradske uprave, tako da građanima i privredi pruža profesionalne, kvalitetne i efikasne usluge i obezbedi uslove za dalji planski razvoj grada u skladu sa sadašnjim i budućim potrebama. Uočili smo više problema u radu Gradske uprave. Nabrojaćemo samo neke:

– Planski dokumenti za razvoj grada nedostaju ili kasne, a primena onih koji postoje se neadekvatno prati
– Netransparentnost rada različitih segmenata gradske uprave, loše upravljanje i politički uticaji na njeno funkcionisanje
– Neadekvatno planiranje i realizacija budžeta i javnih nabavki
– Neadekvatan nadzor nad realizacijom (pre svega) građevinskih projekata koji se finansiraju iz budžeta.

Neadekvatna struktura Gradske uprave koja ne odgovara potrebama grada Valjeva. Kako bi se ovi problemi prevazišli zalagaćemo se za sledeća rešenja:

– Završićemo sve nedostajuće planske dokumente za razvoj grada, kontrolisati njihovu primenu i o tome redovno
izveštavati građane.

– Sprovešćemo analizu rada svih odeljenja i službi Gradske uprave i oceniti rad rukovodilaca uz primenu profesionalnih kriterijuma.

– Uvešćemo jasne principe koordinacije rada različitih odeljenja i službi Gradske uprave i striktno pratiti i kontrolisati njihovo funkcionisanje uz redovno izveštavanje javnosti o njihovom radu.
– Osnažićemo rad službe za upravljanje ljudskim resursima kako bismo obezbedili striktnu primenu profesionalnih
kriterijuma kod zapošljavanja, ocenjivanja učinka, napredovanja i profesionalnog razvoja zaposlenih u Gradskoj upravi kako bismo unapredili kvalitet usluga za građane i privredu.
– Svešćemo institut privremeno-povremenih poslova na minimum (samo kada je to nemoguće izbeći).
– Primenjivaćemo Lokalni antikorupcijski plan (LAP), posebno u delu koji se odnosi na javne nabavke i
finansiranje projekata (npr. predviđen je građanski posmatrač za sve javne nabavke vrednosti iznad 30 miliona
dinara itd.)
– U skladu sa zakonom ćemo primenjivati pravila finansijskog upravljanja i kontrole (sa težištem na kontroli) u radu organa Grada.
– Uvešćemo striktnu kontrolu procesa odabira nadzornih organa za realizaciju građevinskih aktivnosti , kao i strogu
kontrolu njihovog rada.
– Formiraćemo Odeljenje za zaštitu životne sredine i sprovešćemo odluku (donetu još 2016. godine) i uvođenju institucije lokalnog Zaštitnika građana (ombudsmana) kako bi naši sugrađani dobili još jedan mehanizam za
zaštitu svojih prava pred organima javne uprave.

Želimo da Gradska uprava u Valjevu bude po meri svih građana i privrede Valjeva, naveo je Manić.

Šef izbornog štaba koalicije Svanuće, Željko Trifunović kaže da sa njima nikakav ugovor koalicija nije potpisala.

Опис није доступан.

Koalicija Svanuće negirala da postoji potpisan sporazum o nenapadanju sa Ujedinjenom patriotskom opozicijiom. U ovoj koaliciji navode da su podneti prigovori iz principijelnog stava poštovanja zakona.

– Ja moram da kažem, da vas podsetim kad smo prvu konferenciju održali, šta smo rekli? Naš jedini protivnik je, Srpska napredna stranka, odnosno ta kriminalna hobotnica koja je uzirpirala našu državu, naš grad, svako selo i mesnu zajednicu.Što se tiče te grupe građana Ujedinjena patriotska opozicija, mi nikad nikakav sporazum sa njima nismo potpisali. Istina je da smo mi pre godinu i po dana započeli jedan proces, gde smo pokušali da okupimo sve opozicione političke organizacije i da smo tu imali dogovor o nenapadanju. Čak i da imamo potpisan ugovor, ja ne vidim šta smo mi to njih napali – kaže Trifunović.

On navodi da se koalicija Svanuće zalaže za legitimne i legalne procese te i da su podneti prigovori zapravo trebali da budu deo posla GIK-a.

– Gradska izborna komisija je trebala da određenim političkim subjektima koji su se aplicirali i želeli da konkurišu, da tako kažem, odnosno da se kandiduju,da dobiju neke glasove grada Valjeva, da im ne dozvoli, da ne proglasi liste one koje nisu u skladu sa zakonom. Mi smo u skladu sa zakonima ove zemlje tražili, odnosno pisali prigovor. Nažalost, naši prigoviri su u tom smislu odbijeni, ali smo ipak naterali vlast, da na drugi način, uvedu te liste u zakonske okvire.Inače, ja ne znam, ako neko smatra da je napad, onda stvarno to nije dobro – navodi Trifunović.

Šef izbornog štaba Svanuća navodi da ova koalicija ne želi da se bavi bilo čijom listom na bilo koji drugi način sem zakonski.

Foto: valjevonadlanu.rs

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X