јул 27, 2024
Valjevo

Danas sednica GS UN na kojoj se razmatra Nacrt rezolucije o Srebrenici

Podelite post:

 

Generalna skupština UN danas bi trebalo da razmatra Nacrt rezolucije o Srebrenici, čiji su predlagači Nemačka i Ruanda.

Nemačka će jedina imati uvodnu reč na sednici i tražiće podršku za predloženu rezoluciju o Srebrenici na debati u kojoj će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za usvajanje rezolucije koja neće biti obavezujuća biće potrebna prosta većina članica – što uobičajeno iznosi 97 država od 193, koliko ih ukupno ima.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao „genocid“ će predstaviti stalni predstavnik Nemačke u UN Antje Lenderce. U delegaciji Srbije, osim Vučića, je i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić. Predlagači rezolucije o Srebrenici su Nemačka i Ruanda, a među kosponzorima su Albanija, Bugarska, Francuska, Hrvatska, Italija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Švedska, Turska, Velika Britanija i SAD. Stalna misija Srbije pri UN apelovala je na kosponzore rezolucije da, u interesu svih, a pre svega naroda u BiH, ali i svih članica UN, povuku tekst rezolucije, kako članice ne bi bile dovedene u poziciju da glasaju o osetljivom pitanju koje zahteva konsenzus.

Pre devet godina predložena je britanska rezolucija o Srebrenici, ali je tada Rusija uložila veto u Savetu bezbednosti UN. Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku počinje u 16 sati po našem vremenu.

Foto:Tanjug/Jadranka Ilić

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X