јул 27, 2024
Valjevo

Objavljen plan izgradnje glamping odmarališta na Maljenu

Podelite post:

 

Opština Požega stavila je na javni uvid nacrt plana detaljne regulacije eko naselja Savremeno selo na planini Maljen. Naselje koje je zamišljeno kao glamping odmaralište imaće pored prostora za šatore i prikolice, i spa centar, restoran i smeštajne objekte, a u planu je i zona za voćarstvo i povrtarstvo.

Kompleks je planiran u ataru sela Ljutice, na površini od oko osam hektara. Naručilac plana je Savremeno selo d.o.o Valjevo.

U okviru zone turizma i ugostiteljstva, u planu su recepcija, prodavnica suvenira, kamp za postavljanje oko 20 prikolica i kamp za 20 šatora, restoran sa oko 150 sedećih mesta, spa centar (zatvoren bazen, sauna, teretana, i slično), oko 25 smeštajnih jedinica različitog tipa sa saunama (za smeštaj od šest do osam osoba), otvoreni sportski teren za odbojku, košarku i mali fudbal, prostor za decu, joga platforme i prostori za piknike i za okupljanja uz logorsku vatru, piše eKapija.

Kada je reč o eko-kampu, u centralnom delu planirano je zajedničko ložište, a za tuširanje će se koristiti voda iz buradi.

Foto: Pixabay.com

Projekat, kako se vidi iz plana, vodi računa o ekologiji, pa je u cilju zaštite i očuvanja ornitofaune spoljašnje osvetljenje eko-kampa potrebno usmeriti ka tlu.

U kampu je takođe predviđeno i korišćenje obnovljivih izvora energije iz solarnih elektrana ili panela na krovovima i nadstrešnicama objekata.

Deo projekta je i uređenje postojeće vododerine i izgradnja mosta, kao i parkinga za 100 vozila i pristupnog puta kampu.

U okviru parcele eko naselja, mestimično, kroz uređenje prostora, moguće je formiranje zona za organsku proizvodnju hrane (voćnjaci i povrtnjaci, ratarska i stočarska proizvodnja).

Plan koji je izradio Arhiplan d.o.o iz Aranđelovca je na javnom uvidu do 1. jula.

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X