јул 27, 2024
Valjevo

Tribina posvećena borbi protiv melanoma

Podelite post:

 

U Centru za kulturu Valjevo prošle subote, održana je tribina Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. Tribina je održanau čast i sećanje na Katarinu Čočović, Katarinu Valjevsku, ženu koja je ujedinila Valjevo i Srbiju u prikupljanju pomoći za njeno lečenje u inostranstvu. Katarina bi na taj dan proslavila svoj 38 rođendan.

Na žalost melanom je bio jači i ona nas je napustila prošle godine. Doc. dr Tatjana Roš dermatovenerolog, Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma i Beba Golubović zamenica predednika udruženja govorili su o značaju borbe protiv melanoma. Doc. dr Tatjana Roš iz Novog Sada naglasila je štetnost nekontrolisanog izlaganja sunčevoj svetlosti, a posebno veštačkim izvorima tipa solarijuma.

– Nekada u medicini, kada imamo neku bolest lekar u određenim situacijama i s razlogom može reći hajde da probamo da sunčamo takvu kožu. Postoje UV lampe koje se koriste za lečenje. Međutim, u tim slučajevima, sve je kontrolisno, doze se prate i pacijent je pod medicinskim nadzorom jer ima medicinsku indikaciju za UV lampama. Šta je problem sa solarijumima? Oni se koriste kao u estetske svrhe jer se najčešće misli d se time koža priprema za leto i sunčanje. To je apsolutno netačno. Često od pacijenata čujemo da nisu bili „puno“, da su bili samo 3 minuta. A kada postavim pitanje koja je to doza zračenja, naravno da ne znaju, a to je katastrofalno. Ljudi koji nude usluge solarijuma na žalost nemaju elementarno znanje o rizicima. Što se tiče faktora rizika za melanom to je sunčanje i solarijum kao primarni. Što se tiče prevencije oboljevanja, jako je bitno rano otkrivanje. Zato što se ne treba plašiti reči melanom jer je to jedan od maligniteta sa kojim mi danas živimo. Uvek su se razvijale različite forme raka, ali ukoliko bilo koji rak otkrijemo na vreme onda i možemo lakše da ga izlečimo, najčešće hirurškom intervencijom i zaista imamo puno pacijenata koji su dobro nakon toga. Mi treba da razmišljamo o tome da je naša koža vidljiva i da uvek možemo da uradimo samopregled i uočiti prvi ukoliko nam nešto izgleda čudno. Postoje A, B, C, D, pravila promena na koži koja su namenjena opštoj populaciji radi lakšeg alarmiranja – rekla je doc. dr Tatjana Roš, napominjući značaj rane prevencije, otkrivanja i menjanja navika i obaveznog javljanja lekaru.

Pored bitke za sopstveno zdravlje koje je trajala 8 godina, Katarina Čočović se  borila  za zabranu solarijuma, govorila o štetnosti sunčanja, iskreno i hrabro govorila o svom iskustvu i svemu onom kroz šta prolazi kao pacijent oboleo od melanoma. Ovogodišnja  tribina se nastavila temama koje je i Katarina promovisala, a to su rizična ponašanja vezana za melanom, značaj rane dijagnostike i prevencija oboljevanja. Tribini je prisustvovao i gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković koji je dao punu podršku inicijativi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma pre svega u kontrolisanju pružanja usluga solarijuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X