јул 27, 2024
Valjevo

Radović: Molim roditelje za strpljenje i da veruju u predškolsku ustanovu

Podelite post:

 

 

Ove godine opet se dešava problem oko upisa mališana u valjevske vrtiće, dok direktor Milan Radović ističe da se problem dešava iz jasnog razloga, a koji roditelji treba da razumeju. Takođe moli roditelje da imaju strpljenja i kaže da će  uskoro problem biti rešen tako da će biti dovoljno mesta za svu prijavljenu decu.

Опис није доступан.

Portal „Valjevonadlanu“ je posetio direktora  Predškolske ustanove „Milica Nožica“ Milana Radovića povodom, ponovnog problema rešavanja problema upisa mališana u vrtiće, gde su roditelji ovih dana bili ponovo kao i predhodnih godina u brizi i neizvesnosti.  Razgovarali sa direktrorom PU „Milica Nožica” Milanom Radovićem, gde nam je objasnio  u čemu je problem i zašto nema mesta za svu decu koja su konkurisala:

Опис није доступан.

„Na nivou Valjeva, samog grada rodi se 500 dece a na nivou sela rodi se 200 dece, to je oko 700 dece u uzrasnoj godini gde bude oko 700 prvaka, manje više. Šta se dalje dešava, mi odprilike raspisemo konkurs za prijem dece od 280 do 350 mesta za jaslice koje primamo u toj generaciji, dok  normativ kaze od 15 do20 dece po grupi.

Što znači kad se pomnoži bude oko 320 grupa po 15 dece to je oko 300 dece, tako da nam ostane 200 ne upisane dece u samom gradu. U selu deca idu u predškolsko u četvoročasovni boravak, dok nam u gradu ostaje 200 dece ne upisanih već u mlađoj vaspitnoj grupi detetu sa tri godine se normativ povećava, pa se ne dešava da bude od 15 do 16 već 22 dece u grupi i automatski na 20 grupa po troje dece, to je već 60 dece, tako se približimo da u srednjoj grupi regulišemo sve, da cela generacija koja je konkurisala može da krene u vrtić.

Što znači prvi udar je teško realizovati iz razloga što nemamo kapacitet da primimo svu decu, svih 500 koliko je rođeno konkurišu, dok mi nemamo kapacitete, već raspišemo konkurs za 350 dece koliko i imamo kapacitete da ih primimo. Tako da se automatski grupe povećavaju što su deca starija i to se reši kroz godinu, dve.

Takodje bih dodao i da je u samom pravilniku je definisano da deca koja imaju potrebnu podršku u svom razvoju vezano za socijalizaciju i svoj boravak u toj vršnjačkoj grupi i ako imaju neku smetnju boduju se kao dvoje dece, tako da i to stvara dodatni problem

Опис није доступан.

S obzirom da dve vaspitačice brinu o deci starosti od godinu dana, to su medicinske sestre vaspitači, koje rade sa decom od godinu i dve i u grupi od 15 do 17 dece, u prvim jaslama a strarija deca od dve godine su u grupi od 17 do 19 dece . Novoizgrađeni vrtići u „Palčica“ i „Mali Princ“ rade punim kapacitetom gde boravi 470 dece.
Obdanište „Bambi“ u Kolubari koje će primiti 220. dece počeće sa radom radom do kraja godine dok se ispune svi uslovi za nesmetan rad.

Direktror Obdaništa poručuje svim roditeljima dece, da veruju u predškolsku ustanovu, da privatni vrtići i privatne igraonice ne mogu da se porede sa našim tretmanom i radom, za razliku od naših obdaništa gde deca mogu da spavaju, imaju uredne i raznovsne obroke, mogu da se igraju sa velikim brojem igračaka. Malo stpljenja, tu smo na kraju da rešimo problem smeštaja dece – rekao je Radović.

Foto: valjevonadlanu.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X