јун 18, 2024
Valjevo

Tadić: Mišić i Fregl ne mogu u istu ravan

Podelite post:

 

Na najavu VPO da će iza Privrednog suda biti  postavljena spomen tabla posvećena majorima vojske Kraljevine Jugoslavije Aleksandru Mišiću i Ivanu Freglu. Saopštenje za javnost pod naslovom „Ravna gora pobediti mora“ izdao je odbornik Zdrave Srbije Nebojša Tadić. Saopštenje prenosimo u celosti:

„RAVNA GORA – POBEDITI MORA!

U poslednje četiri godine sam više puta u gradskoj skupštini Valjeva pominjao svetao primer majora Aleksandra Mišića koji je uz tadašnjeg pukovnika Dragoljuba Mihailovića bio stvarni vođa srpskog ustanka protiv Nemaca.

On je organizovao otpor Hitleru kada to nisu smeli Staljin, Čerčil, Ruzvelt i ni jedna država u porobljenoj Evropi.

Narod je verovao sinu Vojvode Mišića ne samo zato što je bio sin slavnog srpskog vojskovođe već i zato što je bio elitni srpski oficir i vrlo ugledna ličnost u celoj Srbiji a naročito u okolini Valjeva.

Njegovo delo je u rangu ustanka koji su Nenadovići uz Karađorđa učinili za Srbiju u Prvom srpskom ustanku.

Mnogi zato opravdano majora Aleksandra Mišića i pukovnika Mihailovića smatraju vođama Trećeg srpskog ustanka.

Mnogi od nas decenijama to ističu kako bi mlade generacije, država Srbija a posebno Valjevo stavili u istoriju i istorijske čitanke majora Aleksandra Mišića na mesto koje zaslužuje.

Njegovo mesto je rame uz rame sa najslavnijim Valjevcima braniocima i oslobodiocima Srbije, – Nenadovićima, Birčaninom i Živojinom Mišićem.

Radujući se što su i pristalice G-17  i Dragana Đilasa konačno shvatile ove činjenice, podržavamo akciju van parlamentarnog VALjEVSKOG POKRETA OTPORA da u petak na mestu gde je verovatno streljan major Aleksandar Mišić postavi „spomen tablu“.

Major Mišić je srpski junak najvišeg ranga i ne treba ga gurati u zagrljaj  Fregla po principu Bore i Ramiza, odnosno nekog antikomunističkog “ bratstva – jedinstva“. Fregla treba pominjati ali ga ne treba stavljati u istu ravan sa Aleksandrom Mišićem.

Siguran sam da je kod većine koja će biti formirana nakon upravo završenih gradskih izbora, u Skupštini Valjeva  biti takvo raspoloženje da će doneti odluku da major Aleksandar Mišić dobije monumentalni spomenik u centru Valjeva koji će podići grad Valjevo u ime i na ponos svih Valjevaca.

Nebojša Tadić

Predsednik GrO Zdrave Srbije Valjevo“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X