март 29, 2024
Valjevo

Kampanja „Pluća u Srbiji“

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

 

 

Građani imaju pravo na informaciju, zdravlje i čist vazduh.

Organizacija Kreni Promeni, povodom kampanje „Pluća u Srbiji“ zajedno sa partnerima iz Valjeva IRevolucija održali su konferenciju u centru grada i još jednom skrenuli pažnju na to kakav vazduh udišemo.

Organizacija „Kreni-Promeni“ je u naš grad donela uređaj koji bi trebalo da skrene pažnju građana na svakodnevno prisustvo zagađenog vazduha. Izvršna direktorka ove organizacije, Marina Pavlic je da se radi o kampanji “Istina o zagađenju” ima za cilj skretanje pažnje građanima na problem zagađenja vazduha, da je to nastavakprošlogodišnje kampanje “Rešenje za zagađenje”.

Na konferenciji za novinare rečeno je da će u Valjevu uskoro biti postavljen bilbord sa instalacijom pluća pamučnom sa belom tkaninom i ventilatorom, koja sakupljaju zagađujuće čestice u vazduhu. U zavisnosti od nivoa aerozagađenja bela pluća će vremenom promeniti boju i pokazati kakav vazduh građani udišu.

Vazduh u Valjevu spada u grupu III kategorije, najnižeg kvaliteta zbog velikog broja dana sa prekomernim koncentracijama zagađujućih materija tokom godine (130-170)1.

U Valjevu svake godine prerano izgubi život 220-500 osoba zbog izloženosti aerozagađenju2 , što naš grad svrstava u sredinu sa najvećim udelom prerano preminulih u Srbiji.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X