мај 24, 2024
Valjevo

Na koji način se oporezuju poljoprivredna gazdinstva?

Podelite post:

Foto:Arhiv

U Srbiji se poljoprivredna proizvodnja obavlja na porodičnim gazdinstvima koja mogu biti komercijalna i nekomercijalna, u zavisnosti od toga da li su tržišno orijentisana ili proizvode za sopstvene potrebe.

Vlasnici gazdinstva mogu na dobrovoljnoj bazi da se opredele za upisivanje u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čime stiču pravo na podsticaje, ali i ulaze u sistem PDV-a, jer se njihovo poslovanje smatra agrobiznisom.

Poreski savetnik Janković kaže da se poljoprivredno gazdinstvo u registru vodi u aktivnom ili pasivnom statusu.

Poljoprivredno gazdinstvo koje u registru ima pasivan status ne može ostvariti pravo na podsticaje. Treba istaći da gazdinstvo nema pravni subjektivitet kao takvo, ali se registracijom stvaraju preduslovi za ostvarivanje prava na podsticaje u okviru agrarne politike. Dakle, poljoprivredno gazdinstvo predstavlja vid organizovanja poljoprivredne proizvodnje dok su nosioci prava i obaveza pravna ili fizička lica koja tu delatnost obavljaju, u okviru gazdinstva kao proizvodne jedinice“, navodi Janković.

Poljoprivrednik čiji ukupan promet dobara i usluga u prethodnih 12 meseci nije veći od osam miliona dinara nema obavezu obračunavanja PDV-a za izvršen promet dobara i usluga i nema pravo iskazivanja PDV u računima. Takođe, u tom slučaju poljoprivrednik nema pravo na odbitak prethodnog poreza i nije dužan da vodi evidenciju propisanu ovim zakonom.

„Vlasnik gazdinstva može da se opredeli za obavezu plaćanja PDV podnošenjem evidencione prijave nadležnom poreskom organu i u tom slučaju stiče prava i obaveze koje obveznik PDV ima po zakonu. U tom slučaju, obaveza plaćanja PDV traje najmanje dve godine, a nakon isteka tog roka, obveznik može da podnese zahtev za prestanak obaveze plaćanja PDV nadležnom poreskom organu“, objašnjava naš sagovornik.

Upis u registar

U Registar se upisuje poljoprivredno gazdinstvo sa najmanje 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Republike Srbije, na kome privredno društvo, zemljoradnička zadruga, drugo pravno lice kao što je ustanova, škola, manastir, crkva i druga organizacija, preduzetnik i poljoprivrednik – fizičko lice, obavljaju poljoprivrednu proizvodnju.

U Registar se može upisati i poljoprivredno gazdinstvo sa manje od 0,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, odnosno drugo zemljište ili građevinska celina na kome navedeno lice obavlja:

Stočarsku, vinogradarsku ili povrtarsku proizvodnju (staklenici i plastenici), odnosno

Druge oblike poljoprivredne proizvodnje (uzgoj ribe, gajenje pečuraka, puževa, pčela i dr.)

Preradu poljoprivrednih proizvoda, odnosno obavlja druge nepoljoprivredne aktivnosti (seoski turizam, stari zanati i dr.)

PDV nadoknada priznaje se poljoprivrednicima koji izvrše promet poljoprivrednih i šumskih proizvoda, odnosno poljoprivrednih usluga obveznicima.

Otkupljivači obveznici PDV su dužni da obračunaju PDV nadoknadu u iznosu od osam procenata na vrednost primljenih dobara i usluga, o čemu izdaju dokument za obračun, odnosno priznanicu. U obavezi su i da obračunatu PDV nadoknadu isplate poljoprivrednicima u novcu uplatom na tekući račun.

„Navedeni obveznici imaju pravo da odbiju iznos PDV nadoknade kao prethodni porez, ukoliko su PDV nadoknadu i vrednost primljenih dobara i usluga platili poljoprivredniku“, ističe poreski savetnik.

Zakonom o porezu na dohodak građana predviđeno je da se prihodom od samostalne delatnosti smatra prihod ostvaren od privrednih delatnosti, uključujući i delatnosti poljoprivrede i šumarstva.

„Obveznikom poreza na prihode od samostalne delatnosti smatra se i obveznik poreza po osnovu prihoda od poljoprivrede i šumarstva – fizičko lice koje je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva upisano u registar. Porez na prihode od samostalne delatnosti plaća na oporezivu dobit. Prihodi od prodaje poljoprivrednih i šumskih proizvoda i usluga čine dohodak fizičkog lica“, objašnjava Zoran Janković.

Izuzetno se ne oporezuju prihodi od prodaje poljoprivrednih i šumskih proizvoda i usluga, uključujući i prihod po osnovu prikupljanja i prodaje šumskih plodova i lekovitog bilja, kao i uzgajanja i prodaje pečuraka, pčelinjeg roja (pčela) i puževa, koje ostvare fizička lica:

– Nosioci poljoprivrednog gazdinstva

– Koja doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaćaju po rešenju kao osiguranici po osnovu poljoprivredne delatnosti, u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje

– Korisnici poljoprivredne penzije

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X