Wednesday, May 18, 2022
HomePrivredaPOSLODAVCI RADE JEDNO, A VLADA PREPORUČUJE DRUGO! Ko odlučuje koliko će korona bolovanje biti plaćeno 65 ili 100 odsto plate!

POSLODAVCI RADE JEDNO, A VLADA PREPORUČUJE DRUGO! Ko odlučuje koliko će korona bolovanje biti plaćeno 65 ili 100 odsto plate!

 

Foto:Beta

 

Sve više zaposlenih je na kovid bolovanju, a mnogi se pitaju koliko će im to odsustvo sa posla biti plaćeno.

Bolovanje se zakonski isplaćuje 65 odsto, a preporuka Vlade je da bude 100 odsto.

Zakon o radu nije se menjao i ne pravi razliku između kovid bolovanja ili nekog drugog. To znači da su poslodavci u obavezi da isplate 65 odsto od zarade. Međutim, Vlada je još u aprilu prošle godine preporučila da se isplaćuje cela zarada.

Nedoumicu u vezi bolovanja rešila je Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije.

– Ovaj zaključak ne može direktno da se primeni, već poslodavac mora ili kolektivni ugovor u saradnji sa sindikatima da donese ili pravilinik o radu, uglavnom neki opšti akt, ukoliko nema tih opštih akata može ugovorima o radu kod svih zaposlenih da predvidi iznos do 100 odsto plaćenog bolovanja za tih 30 dana – kaže Svetlana Budimčević iz Unije poslodavaca Srbije za RTS.

Preporuka je na snazi, ali ne predstavlja obavezu

 Činjenica da postoji preporuka Vlade da se isplaćuje 100 odsto nadoknada zarade. Međutim, to je samo preporuka i zato što zakon nije izmenjen poslodavci nemaju obavezu da isplaćuju veći iznos od toga. Sa druge strane, postoje poslodavci koji su i pre kovida isplaćivali veći iznos naknade zarade kada se radi o oboljenjima koja nisu profesionalna te stoga ti poslodavci i dalje to čine, ali to je prosto u diskreciji poslodavca – navodi Ksenija Ivetić.

Na bolovanju veliki broj medicinara

Korona je, u ovom talasu, desetkovala i zdravstveni kadar, kako u ustanovama u kovid-sistemu, tako i tamo gde se zbrinjavaju isključivo nekovid pacijenti.

U Ministarstvu zdravlja je rečeno da je van stroja, zbog infekcije koronom, trenutno 2.000 zdravstvenih radnika, od kojih se 29 leči bolnički, a ostali su u izolaciji, odnosno na kućnom lečenju.

Nedavno skraćen period izolacije za obolele i kontakte doveo je do novih nedoumica.

– Bolovanje određuje lekar i on će odrediti prema stanju svakog pacijenta, koliko taj pacijent treba da bude na bolovanju – neko manje, neko duže, zavisi kakvo je stanje tako da će opet bolovanje biti kako odredi lekar i u skladu sa tim će se isplaćivati naknada zarade u smislu dužine trajanje bolovanja dodaje advokatica.

Borba sa kovidom traje već dve godine, i  teško je naći zamenu za bolesne radnike, opada produktivnost, a neki se poslovi otkazuju.

– Teško je uspostaviti te procese i uz najbolju moguću organizaciju, najbolji mogući menadžment i ideju, problem je veliki.

Poslodavac svaki ulaže u svoje zaposlene, ako je on oformio neki svoj tim on želi zaposlene da zadrži, da motiviše i velika većina bi isplatila 100 odsto, ali teško je u današnjem momentu zaraditi da bi mogao i te neke ekstra troškove da pokriješ – naglašava Budimčevićeva.

Naknadu za sprečenost za rad do 30 dana isplaćuje poslodavac, a za duži period Fond za zdravstveno osiguranje.

U Srbiji za godinu d
Mali: Platni razredi
Ocenite