јул 14, 2024
Valjevo

Održana 23. Sednica Skupštine grada Valjeva

Podelite post:

Foto:valjevonadlanu.rs

Održana 23. Sednica Skupštine grada Valjeva,na kojoj je konstatovan predlog Odluke o prestanku mandata odbornika u Skupštini grada Valjeva Stanka Terzića.

Odbornici su usvojili Odluku o dodeli nagrade grada Valjeva, kao i godišnji plan rada za 2021/2022. godinu PU „Milica Nožica“ Valjevo.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, zaključio je raspravu o planu rada PU „Milica Nožica“ za 2021/2022. godinu.

„Mislim da je važno da se javim po ovoj tački dnevnog reda i da se pridružim onima koji su odali priznanje svim zaposlenim u PU „Milica Nožica“ u prethodne dve godine. Ja sam imao svakodnevno mogućnost da se uverim u to kako su i u kojim uslovima rade i hvala im na tome. Druga stvar, ono što je najbitnije i što ću vam sada reći je da je to možda i prvi prioritet gradske vlasti u narednom periodu, a to je rešenje kojim ćemo smanjiti, a ja mislim i anulirati listu čekanja za boravak dece u predškolskoj ustanovi. Završili smo tehničku dokumentaciju za prenamenu stare Šeste škole i pretvaranje tog objekta u dva vrtića, kapaciteta oko 450 mesta. Projekat smo poslali Ministarstvu prosvete, očekujemo odgovor. Videćemo da li ćemo dobiti neka sredstva iz kredita Svetske banke za taj projekat, ukoliko ne budemo dobili sredstva, ta dva vrtića uradićemo iz budžeta grada Valjeva. Moramo pronaći sredstva i očekujem da te objekte privedemo nameni do kraja godine. To nam je cilj i na tome ćemo raditi već u narednim danima.

Takođe, moram da kažem da smo uradili urbanistički projekat za novi vrtić u naselju Sretena Dudića, takođe smo aplicirali kod Ministarstva prosvete za kredit Svetske banke. Projekat je u fazi obrade i očekujemo informacije i što se tiče tog novog vrtića“, istakao je gradonačelnik.

Usvojena su i rešenja o davanju saglasnosti na programe rada Ustanove za fizičku kulturu „Valis“, Centra za socijalni rad „Kolubara“, Centra za kulturu, Narodnog muzeja, Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, Moderne galerije, Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“, Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“, Zavoda za zaštitu spomenika i Međuopštinskog istorijskog arhiva i to za 2022. godinu.

Odbornici su takođe, usvojili i program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za grad Valjevo za 2022. godinu, kao i Pravilnik o kriterijumima i postupku za dodelu i korišćenje podsticajnih sredstava u poljoprivredi.

Odbornici su usvojili i Odluku o poveravanju poslova na izgradnji, održavanju i rekonstrukciji objekta javnog vodovoda u 2022. godini, kao i Odluku o cenama za izgradnju, održavanje i rekonstrukciju objekta javnog vodovoda i kanalizacije JKP „Vodovod“ Valjevo.

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva za 2022. godinu.

Usvojena je Odluka o pristupanju grada Valjeva u članstvo Udruženja „Pokret za decu Tri plus“ iz Čačka, a u cilju obezbeđivanja finansijskih olakšica pri kupovini robe i pružanju usluga u porodicama sa troje i više dece, kako bi se poboljšao materijalni položaj navedenih porodica, kao i Odluka o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji grada Valjeva. Naime, Muzička škola „Živorad Grbić“ Valjevo otvara izdvojeno odeljenje osnovne muzičke škole u Osečini i dopisom se obratila Skupštini grada Valjeva za zahtevom za izmenu odluke o mreži javnih osnovnih škola na teritoriji trada Valjeva. Imajući u vidu da će nastava biti dostupna deci sa teritorije opštine Osečina, ali i okolnih sela, nesumnjivo je da će otvaranje izdvojenog odeljenja osnovne muzičke škole doprineti unapređenju obrazovanja, kulture i kreativnih sposobnosti dece sa tog područja, ali i kulturnog potencijala same sredine.

Odbornici su usvojili Odluku o pokretanju inicijative za proširenje područja slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva, a na osnovu dostavljenog pisma o namerama privrednog društva „Bizerba“ d.o.o. Beograd, u kome je iskazano interesovanje da posluju u režimu slobodne zone, u okviru slobodne zone „Šabac“, površine 11.80.00 ha, koja je u vlasništvu ovog privrednog društva i nalazi se u okviru Privredne zone u Valjevu. Proširenje slobodne zone „Šabac“ na područje grada Valjeva ima za cilj ekonomski razvoj Valjeva, kroz povećanje konkurentnosti grada, unapređenje poslovnog ambijenta stvaranjem dodatnih uslova za jačanje postojećih i privlačenje novih investicija, povećanje obima proizvodnje roba i usluga, zapošljavanja, transfera savremenih tehnologija i slično.

Usvojena je Odluka o izmenama metodologije za utvrđivanje troškova priključka grejnih instalacija objekta tarifnog kupca toplotne energije na sistem daljinskog upravljanja.

Odbornici su usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta grada Valjeva za 2021. godinu, kao i Odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JKP „Polet“ i rešenja o imenovanju direktora JKP „ Toplana“ i JKP „Vodovod“ Valjevo. Na mesto direktora „Toplane“, imenovan je Janko Gagić, diplomirani matematičar iz Valjeva, na period od 4 godine, dok je na mesto direktora „Vodovoda“, imenovan Ivan Filipović, diplomirani ekonomista iz Valjeva, takođe na period od 4 godine.

U okviru kadrovskih pitanja usvojena su rešenja o imenovanju direktora Narodnog muzeja Valjevo, rešenje o obrazovanju Komisije za podizanje spomenika i skulpturnih dela na teritoriji grada Valjeva i rešenje o razrešenju i imenovanju članova Školskog odbora OŠ „Miloš Marković“ Donje Leskovice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X