јул 16, 2024
Valjevo

Rok za dostavljanje finansijskih izveštaja po izmenjenom zakonu ističe 31. marta

Podelite post:

Foto:Arhiv

Umesto 28. februara, koji je prethodnih godina bio poslednji rok za dostavljanje redovnih finansijskih izveštaja, od ove godine poslednji dan u kalendaru je 31. mart.

Taj predlog u izmenjenom Zakonu o računovodstvu inicirala je Računovodstvena komora Srbije, sa ciljem da se računovođama olakša da ne moraju da dostavljaju obrasce statističkog izveštaja najkasnije do 28. februara za prethodnu godinu i redovnog finansijskog izveštaja najkasnije do 30. juna, već da to rade samo jednom u godini, sa rokom do 31. marta.

Iz Agencije za privredne registre (APR) kažu da po isteku zakonskog roka izveštaje i dokumentaciju, kao i izjavu o neaktivnosti za 2021. godinu, obveznici mogu dostaviti najkasnije do kraja 2022. godine, uz plaćanje uvećane naknade, zbog neblagovremenosti.

“Nakon toga prestaje svaka mogućnost njihovog dostavljanja. Navedeno važi i za zamene izveštaja, odnosno dokumentacije, osim u slučaju zamene vanrednog finansijskog izveštaja (VFI) koju obveznici mogu podneti najkasnije do dana dostavljanja RGFI za izveštajnu godinu u kojoj je nastao osnov za sastavljanje VFI. Ukoliko Agencija u postupku obrade finansijskih izveštaja utvrdi nedostatke obaveštenjem će obveznika obavestiti o nedostacima u izveštajima i navesti rok u kojem se nedostaci moraju otkloniti. Ukoliko obveznik ne otkloni uočene nedostatke do datog roka, Agencija će objaviti kao neispravan takav finansijski izveštaj”, objašnjavaju za naš portal iz APR-a.

Napomene uz finansijske izveštaje

Mikro privredna društva, zadruge i ustanove dužni su da od ove godine uz redovni godišnji finansijski izveštaj dostavljaju napomene.

Mikro druga pravna (političke organizacije, sindikalne organizacije, fondacije i zadužbine, udruženja, sportska udruženja, komore) i mikro preduzetnici uz obrasce redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja ne treba da prilažu bilo kakva dokumenta, osim u izuzetnim situacijama.

Promenjen sastav obavezne dokumentacije

Od obveznika dostavljanja dokumentacije više se ne zahteva dostavljanje odluke o raspodeli dobitka, odnosno pokriću gubitka po godišnjem finansijskom izveštaju. Osim toga, obveznik koji želi da redovni i konsolidovani godišnji izveštaj o poslovanju objedini u jedan izveštaj uz RGFI obavezno mora dostaviti odluku nadležnog organa o tome, pri čemu tom prilikom može da dostavi i taj objedinjeni izveštaj.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X