март 29, 2024
Valjevo

U Kragujevcu će se proizvoditi Električna „fijat panda“

Podelite post:

Foto: Shutterstock, Fiat.com

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je nakon sastanka sa kompanijom „Stelantis“ da će se u kragujevačkom „Fijatu“ proizvoditi električni automobil tipa „Fijat panda“.

Mi danas počinjemo novu eru u investicijama u našu zemlju i u našem ponašanju u budućnosti. Potpisali smo dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu“, rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija mora da počne da se priprema za električne i blago hibridne automobile.

„Mi ćemo morati da razmišljamo o ceni električne energije. Moramo imati jeftine struje, a da bismo to postigli moramo imati obnovljive energije. A da bismo to uradili trebaće nam reverzibilne elektrane. Moramo da radimo što više, pošto od 2035. neće više biti klasičnih vozila“, kazao je on.

Vučić je naglasio da proizvodnja počinje od 2024.  Početkom 2024. godine idemo sa poizvodnjom jednog modela koji će biti proizvođen u više fabrika, sa našim modelom u trećem kvartalu 2024. godine što će biti neverovatna prilika za Srbiju da se pohvali da ima proizvođača električnih automobila.

“Ovaj dan važan je za Srbiju jer danas počinjemo novu eru u investicijama u našoj zemlji, imaćemo moderan električni automobil tokom 2024. godine”, izjavio je nakon sastanka sa menadžmentom Stelantisa, predsednik Srbije Aleksandra Vučić.

Sa Stelantisom je dogovoreno finansiranje električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu.

Do 2023. godine je tranzicioni period, a od početka 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela, pri čemu će naš model biti u trećem kvartalu te godine, objasnio je Vučić.

Ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, a Srbija će uložiti svojih 48 miliona evra, ovo je važna investicija za Kragujevac, Šumadiju i celu Srbiju jer će značiti dodatni rast za celu Srbiju, naveo je predsednik Srbije.

Izvršni direktor kompanije Stelantis, Karlos Tavareš je naglasio da je ugovor sa Srbijom jasan i konkretan znak da transformaciju kompanije učine uspešno i da pređu na novu tehnologiju.

Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u nekoliko narednih godina, naveo je Tavareš.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X