март 28, 2024
Valjevo

Danas je Međunarodni praznik rada – 1. maj

Podelite post:

Prvomajski uranak za moju generaciju, rođenu u poslednjim decenijama 20. veka, ima vrlo malo veze sa ranim ustajanjem i skoro nikakve sa radničkim pravima.

Samo pada 1. maja ili 30. aprila, kako koje godine.

Mogao se komotno zvati i Praznik mladih gorana ili pecaroša sa unapred pripremljenim planom reorganizacije, danas poznatim kao after.

Svaki taj odlazak u prirodu po mraku, tokom naših srednjoškolskih dana, bio je neminovno praćen roditeljskim komentarima.

„E u naše vreme se stvarno ranilo, išli smo u šetnju i na piknik, bili smo prava radnička omladina“.

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na 1. maj 1886. godine, kada je u Čikagu više desetina hiljada radnika demonstriralo ulicama, zahtevajući povoljnije uslove rada, bolji položaj radnika, između ostalog i doslednu primenu osmočasovnog radnog vremena.

Širom sveta danas se obeležava 1. maj, Međunarodni praznik rada, kao manifestacija solidarnosti radnika u borbi protiv svih vidova nepravde i eksploatacije i za poboljšanje radnih uslova.

 

Taj datum, svojevrsni je simbol vizije i borbe za bolji položaj rada i uopšte pravedniji svet, ali i manifestacija podsećanja na žrtve u toj borbi.

Sindikati: Radnicima veće plate i sigurnija radna mesta

Male plate kojima veliki broj radnika ne može da pokrije troškove potrošačke korpe su prema ocenama sindikalnih centrala u Srbijiglavni problem sa kojim radnici u našoj zemlji dočekuju i obeležavaju današnji Prvi maj, Međunarodni praznik rada.

Plate su kako za Tanjug navodi predsednica Ujedinjenog granskog sindikata (UGS) Nezavisnost Čedanka Andrić male ne samo u smislu podmirivanja osnovnih životnih potreba već su radnici u Srbiji realno vredni i produktivni i stvaraju mnogo veću vrednost od onoga što kroz zaradu primaju.

Sindikalci ponovo na trgovima

Međunarodni praznik rada, 1. maj, sindikati u Srbiji obeležiće danas okupljanjem na trgovima, a iz Saveza samostalnih sindikata najavljuju da će, posle okupljanja na glavnom leskovačkom trgu, otići ispred tamošnje fabrike Jura.

 

Juru su odabrali jer je ona, kako tvrde, paradigma nepoštovanja radničkih i sindikalnih prava.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X