април 25, 2024
Valjevo

MASOVNO TROVANJE OMILJENIM SLATKIŠEM! Hitno povučen iz prodavnica! AKO GA IMATE KOD KUĆE, NIKAKO GA NE JEDITE!

Podelite post:

Foto/Ilustracija: valjevonadlanu.rs

Do sada je zabeleženo više od 100 slučajeva trovanja, a u bolnici su završila uglavnom deca mlađa od 10 godina. „Ferero“, osim jaja, povukao i druge „kinder“ proizvode.

U omiljenoj dečjoj poslastici „kinder jaje“, koja se proizvodi u fabrici u Belgiji, pronađena je salmonela, zbog čega su brojni „Fererovi“ proizvodi povučeni sa rafova iz prodavnica širom Evrope.

Sporna čokoladna jaja su ona od 20 grama, koja su imala rok upotrebe između 11. jula i 7. oktobra 2022. godine.

Iako, kako tvrde, u Srbiji nema spornih jaja koja su izazvala trovanje na desetine dece, kompanija „Ferero“ saopštila je da i u našoj zemlji samoinicijativno povlači, pored „kinder jaja“, i druge „kinder“ artikle proizvedene u Belgiji, zbog, kako kažu, moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele (pogledajte okvir).

Kupcima savetuju da ne konzumiraju neke od ovih proizvoda, da ih sačuvaju i da se obrate Timu za brigu o potrošačima te firme.

– Iako nakon testiranja „kinder“ proizvoda plasiranih na tržištu Srbije nijedan nije bio pozitivan na salmonelu, niti nam je pristigla ijedna žalba potrošača do sada, ovu situaciju shvatamo izuzetno ozbiljno, jer nam je briga o potrošačima uvek prioritet. Kao meru predostrožnosti, odlučili smo da sa tržišta u Srbiji samoinicijativno povučemo „kinder schoko-bons“ i „kinder happy moments“ – saopšteno je iz „Ferera“.

Koji proizvodi su povučeni?

„Kinder schokobons“ 46 g, 125 g, 200 g
„Kinder happy moments“ 191 g
„Kinder jaja“ 20 g

Ministarstvo poljoprivrede: Pojačaćemo kontrolu!

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da u prethodnom periodu u Srbiju nisu uvožena „kinder jaja“ sporne serije „kinder surprajz“ koja „Ferero“ proizvodi u Belgiji, a koja se dovode u vezu sa pojavom salmonele.
Iz Ministarstva ističu da granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla i da će se u narednom periodu pojačati kontrola spornih „Fererovih“ proizvoda koji dolaze iz fabrike u Belgiji.

Velika Britanija je prijavila najviše slučajeva zaraze, čak 63, i to uglavnom kod dece, a sumnja se na slučajeve zaražavanja salmonelom i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji, Švedskoj i Norveškoj.

Iz Agencije za standarde hrane (FSA) saopšteno je da su sva „kinder jaja“ kod kojih se sumnja da je pronađena salmonela napravljena u istoj fabrici u Belgiji. Agencija je upozorila da su prijavljeni slučajevi uglavnom među decom mlađom od 10 godina.

– Njih karakteriše neuobičajeno visok procenat hospitalizovane dece, od kojih neka imaju teške kliničke slike, kao što je krvava dijareja – saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

ZARAŽENA HRANA IZAZIVA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Bakterija salmonela najčešće dospeva u organizam konzumiranjem sirovog ili nedovoljno kuvanog mesa, jaja ili proizvoda koji nastaju od jaja. Ljudi zaraženi salmonelom imaju proliv, groznicu i stomačne grčeve u periodu od osam do 72 sata od unosa zaraženih namirnica. Većina zdravih ljudi se oporavi za samo nekoliko dana, bez posebnog tretmana.

Međutim, u nekim slučajevima – a naročito kod dece, trudnica, starijih osoba i ljudi narušenog imuniteta – proliv povezan sa salmonelom može biti toliko dehidrirajući da je potrebna brza lekarska pomoć. Komplikacije opasne po život takođe se mogu pojaviti ukoliko se infekcija proširi van creva.

Ukoliko ipak osetite mučninu, povraćanje, grčeve u stomaku i dobijete dijareju, velika je verovatnoća da imate salmonelozu.

Kako se leči salmoneloza:

– nadoknada izgubljene tečnosti
– antibiotici
– mirovanje
– lekarski nadzor
– u težim slučajevima bolničko lečenje

– Definitivno se odmah treba obratiti lekaru ukoliko primetite bilo koji od simptoma koji se povezuju sa salmonelozom. Pored pomenutih, mogu se javiti i groznica, glavobolja i krv u stolici. Simptomi se mogu pojaviti od 12 do 24 sata nakon konzumiranja hrane kontaminirane salmonelom. Najčešća posledica trovanja je dehidratacija – kaže za Zaštitnik potrošača nutricionista Jovana Srejić.

Naša sagovornica kaže da treba posebno izbegavati unos živih jaja.
– Živa jaja apsolutno treba izbegavati, odnosno majonez, kremove, sladoled, holandez sos, tiramisu, pa i rovita jaja, zbog toga što potencijalno mogu sadržati salmonelu, koja može uzrokovati trovanje.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X