април 19, 2024
Valjevo

Jubilarne Zlatne stepenice i koncert gudačkog orkestra „13 gudača“ u muzičkoj školi

Podelite post:

U  periodu od 26. do 29. maja,  2022. MŠ „Živorad Grbić“  organizuje  5. međunarodno takmičenje gudača  „ Zlatne stepenice“ ,  koje će ove godine u Valjevu, u prostoru muzičke škole i Valjevske gimnazije  okupiti 154 učesnika, mladih talentovanih gudača (violinista, violončelista i violista) , a od ove godine i  dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra  iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Srbije. Takmičenje  je nastalo  2016. inicijativom profesorke škole, mr Snežane Stevanović i profesora FMU Dejana Mihailovića, i razvilo se, inspirisano delom i značajem profesora Živorada Grbića, jednog od najvećih srpskih pedagoga, dugogodišnjeg profesora violine na FMU  u Beogradu i osobe koja je pokrenula zvanično muzičko obrazovanje i razvoj muzičke kulture u Valjevu. Zahvaljujući naporima škole, ali i velikoj podršci profesora muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, kao i pokroviteljstvu Ambasade Holandije, takmičenje  je zaživelo,  a njegov značaj prepoznao  je i Grad  Valjevo koji je i generalni pokrovitelj takmičenja od 2017. godine.

Ove godine, festival traje četiri  dana, u radu žirija okuplja profesore muzičkih akademija Beograda, Novog Sada, Ljubljane, Skoplja  i pored takmičarskog dela,  za naše građanstvo u okviru svog programa, nudi vrlo atraktivne i visoko kvalitetne programe među kojima izdvajamo koncert jednog  od trenutno najboljih srpskih kamernih gudačkih orkestara „13 gudača“, pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića, koji će nastupiti u četvrtak, 26. maja  u 20  časova u svečanoj sali škole. Njihov  koncert jeste i planirani umetnički program zvaničnog otvaranja festivala a pored koncerta, u školi će pored takmičarskog dela biti organizovana i izložba gudačkih  instrumenata umetničke radionice „Tarisio“ iz Beograda.

Кamerni ansambl ,,13 gudača” osnovan je 2016. godine. Naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji, kada je Gudački orkestar ,,Dušan Skovran” pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine, ansambl 13 gudača je uglavnom nastupao u formatu gudačkog kvarteta, i to na festivalima ,,Кvartetijada”, ,,Međunarodna tribina kompozitora”, ,,КoMa” u Beogradu, ,,U čast Predragu Miloševiću” u Кnjaževcu, ,,Mokranjčevi dani” u Negotinu itd. Snimci ovog gudačkog kvarteta objavljeni su na kompakt disk izdanju ,,Кomadi vremena”. Na zatvaranju 30. Međunarodne tribine kompozitora u Beogradu, 10.10. 2021, Ansambl ,,13 gudača” u svom punom sastavu
izveo je program sastavljen od dela savremenih srpskih kompozitora sa čak 4 premijere, a ovaj koncert je od strane stručne publike ocenjen kao najznačajniji koncert Festivala. Nastup Ansambla ”13 gudača” na festivalu BEMUS 2021 godine, sa eminentnim violončelistom Denisom Šapovalovim (Rusija) ocenjen je od strane kritike lista “Politika” kao jedan od 10 najboljih koncerata godine.
13 gudača pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića na koncertu u Valjevu povodom 5. međunarodnog takmičenja “Zlatne stepenice” izvode dela Šnitkea, Britna i Šostakoviča.
Ulaz je slobodan.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X