април 20, 2024
Valjevo

Jabučje dobija kanalizaciju kroz projekat „Čista Srbija“

Podelite post:

Foto: Agencija Pristup

U opštini Lajkovac nastavlja se izgradnja kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“. Prošle jeseni urađeno je četiri kilometra u Rubribrezi, a pre nekoliko dana započeti su znatno obimniji radovi u Jabučju. U najvećem lajkovačkom selu biće izgrađeno 26 kilometara primarne kanalizacione mreže, sekundarna mreža za najvažnije objekte u centru Jabučja i za nekoliko zaseoka, kao i pet crpnih stanica.

Obilazeći radove predsednik opštine Andrija Živković naglasio je značaj realizacije projekta „Čista Srbija“ za lokalnu samoupravu:

– U poslednjih nekoliko decenija ovo je jedan od najvažnijih projekata za opštinu Lajkovac, kako po značaju tako i po vrednosti investicije koja iznosi oko 2 milijarde dinara, što su dva godišnja budžeta opštine Lajkovac. Kompletne radove finansira Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije. Krenuli smo prošle godine i veoma smo ponosni što smo ušli u krug prvih 16 gradova i opština u kojima je počeo da se realizuje projekat „Čista Srbija“. To podrazumeva izgradnju kanalizacione mreže i izgradnju i rekonstrukciju postojećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U Jabučju će svi meštani imati mogućnost priključka na kanalizacionu mrežu.

Cela kanalizaciona mreža biće priključena na crpnu stanicu Borverk, koju smo izgradili pre par godina sopstvenim sredstvima, a odatle će ići ka pogonu za prečišćavanje otpadnih voda koji se nalazi na granici Lajkovca i Ćelija. U projekat je ušla i potpuna rekonstrukcija ovog pogona tako da će uskoro biti u funkciji.

U sledećoj fazi biće rekonstruisan pogon za preradu otpadnih voda u Lajkovcu, čime će on konačno postati funkcionalan, a zatim sledi izgradnja primarne kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje u Bogovađi.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X