јул 27, 2024
Valjevo

Danas je obeležena „Slava Grada Valjeva Duhovski ponedeljak – Druge Trojice“

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Grad Valjevo je danas svečano obeležio gradsku slavu Duhovski ponedeljak – Druge Trojice.

Obeležavanje slave otpočelo je Svetom Arhijerejskom Liturgijom u Hramu Vaskrsenja Hristovog,  koju su služili episkop valjevski g. Isihije i australijsko-novozelandski episkop g. Siluan sa sveštenstvom, krenula je duhovska litija centralnim gradskim ulicama – Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića do crkve Pokrova presvete Bogorodice.. Uz prisustvo crkvenih velikodostojnika, gradskog rukovodstva, predstavnika Vojske i policije, dece iz valjevskih obdaništa i škola, članovi kulturno – umetničkih društava, vatrogasca, zdravstvenih radnika, i brojnih građana u porti valjevske crkve gde je uprilličeno rezanje slavskog kolača i urezivanje zapisa.

Nakon liturgije usledila je Duhovska litija, koja se kretala Sinđelićevom, Karađorđevom i Ulicom Vojvode Mišića do crkve Pokrova Presvete Bogorodice predvođena valjevskim sveštenstvom i gradonačelnikom grada Valjeva Lazarom Gojkovićem.

Litija se zaustavila kod pored spomenika Proti Mateji Nenadoviću, gde su sveštenici održali pomen, u čast vojvode iz Prvog srpskog ustanka, prvog predsednika Praviteljstvujuščeg sovjeta i diplomate, kao i u čast svih slavnih predaka.

U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice obavljeno je rezanje slavskog kolača i urezivanje litijskog zapisa, nakon čega se prisutnima obratio vladika Isihije čestitajući slavu Grada.

„Čestitam blagosloveni praznik Svete Trojice, slavu ovoga Grada. Kao što smo i čuli u svetom bogosluženju,Duh sveti silazi na sve nas, on je prisutan svuda, sve ispunjuje i u svim crkvenim bogosluženjima i obredima se molimo da Duh sveti siđe na nas i da nas očisti od sve nečistote koja se skuplja u nama. Duh sveti bdi i nad svakim gradom, a posebno nad našim gradom, koji je posvećen Svetoj trojici, ali i Duhovdanu, kako ga mi zovemo i Sveti duh nas oduhovljuje i čini nas sposobnima da delamo u znaku ljubavi Božije i sile Božije. I zato, svako od nas koji živi ovde, treba to da ima u vidu, jer ako Boga stavimo na svoje mesto, na meto koje njemu pripada, a to je prvo mesto i mnogo iznad svih ostalih mesta, onda će sve ostalo u našem životu da dođe na svoje mesto i da ima i blagoslov Božiji“, obratio se vladika Isihije svim prisutnim gradjanima.

Nakon vladike Isihija, obratio se gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, podestivši građane da je Valjevo jedan od duhovnih centara pravoslavlja. Valjevo je grad Ave Justina i Vladike Nikolaja.

„Velika je čast o obaveza biti danas na čelu litije , lomiti kolač sa svojim sugradjanima sa nadom da će sve nas i naš grad čuvati Duh sveti i u ovoj godini. Ponosimo se onim što znači Valjevo do dan danas. Ovo je grad heroja, vojskovodja i ustanika. Grad boraca za pravdu i bolju Srbiju. Ali, ovo je grad i naučnika, pisaca, lekara, sportista, svih dobrih i poštenih ljudi koji čine da Valjevo vekovima bude jedan od najznačajnijih i najlepših gradova u Srbiji. Danas smo svi ujedinjeni u obeležavanju slave grada i uz Božiju pomoć i veliki trud i zalaganje doprinosimo napretku našeg grada. Neka Vam je srećna slava i da nam Bog pomogne da u sreći zdravlju i svakom blagostanju dočekamo i sledeću slavu“, rekao je gradonačelnik Gojković.

U porti crkve rezan je slavski kolač, osveštano žito i urezan litijski zapis u stablo hrasta.

Sveta Pedesetnica ili Duhovi, kako se u narodu zovu ova tri praznična dana, rođendan je Crkve Božje. U prazničnoj propovde vladike Siluana je rečeno da ovim praznikom proslavljamo ljubav Božju koja se izlila na rod ljudski i ovaj svet.

U duhovskoj litiji bili su predstavnici Grada, pripadnici vojske, policije, predstavnici javnih ustanova, dece iz valjevskih obdaništa i škola, članovi kulturno – umetničkih društava, vatrogasca, zdravstvenih radnika, i brojnih građana.

Takođe, članovi kulturno -umetničkih društava, sportisti i brojni drugi drađani…

U porti crkve Pokrova Presvete Bogorodice izveden je prigodan kulturno-umetnički program, za koji se pobrinuo Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ Valjevo.

Kao i pethodnih godina, svečanost je završena velikim kolom, a sa građanima i vernim narodom Valjeva,kolu se pridrudružio i zaigrao gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X