март 19, 2024
Valjevo

Poslodavci imaju pravo da provere razloge odsustva zaposlenih, čak i uz lekarsko uverenje

Podelite post:

Foro: Arhiv

Radni odnos bi u idealnim okolnostima trebalo da se zasniva na uzajamnom poštovanju i poverenju između poslodavca i zaposlenog, ali se u praksi dešava da taj odnos bude narušen, ponekad i zbog neopravdanih izostanaka radnika.

Ukoliko poslodavac sumnja da zaposleni zloupotrebljava pravo na odsustvovanje sa posla, na raspolaganju mu je nekoliko zakonskih mogućnosti kojima to može proveriti.

Prema rečima advokata iz kancelarije Stojković Advokati Mine Radojević, Zakon o radu navodi da zloupotreba odsustva predstavlja nepoštovanje radne discipline i kao takva može biti razlog za otkaz ugovora o radu ili izricanje neke od disciplinskih mera.

Međutim, naša sagovornica ističe da put od utvrđivanja zloupotrebe odsustva pa do sankcionisanja nije ni kratak ni lak.

Kako da ustanovite da li zaposleni zloupotrebljava odsustvo?

“Ukoliko kao poslodavac imate sumnju da vaš zaposleni koristi odsustvo na zakonom nedozvoljen način, na raspolaganju su vam četiri opcije. Pre svega, Zakon o radu ovlašćuje vas kao poslodavca da o svom trošku zaposlenog uputite na odgovarajuću analizu u zdravstvenu ustanovu po vašem izboru, radi utvrđivanja postojanja okolnosti za odsustvo”, objašnjava Radojević.

U slučaju da se zaposleni ne odazove ili negira poziv da izvrši analizu, to će se tumačiti kao nepoštovanje radne discipline i predstavlja razlog za otkaz.

Takođe, mogućnost provere zdravstvenog stanja zaposlenog nudi zakon o zdravstvenom osiguranju, kada poslodavac sumnja u opravdanost odsustva, ocenu lekara ili u vezi sa ostvarivanjem svih prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Foto: Pexels.com

“Prva opcija koju imate na raspolaganju je prigovor u postupku ostvarivanja prava, koji inače mogu uputiti zaposleni ili poslodavac, i to prvostepenoj lekarskoj komisiji (drugostepenoj ako je osporenu ocenu donela prvostepena lekarska komisija) u roku od tri dana od dana donošenja osporene ocene”, kaže Radović.

Druga opcija predstavlja obnovu postupka ocene o privremenoj sprečenosti za rad. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao i poslodavac mogu zahtevati da se zaposleni čiju je privremenu sprečenost za rad ocenio izabrani lekar, odnosno prvostepena lekarska komisija, podvrgne ponovnom ocenjivanju privremene sprečenosti za rad od strane prvostepene, odnosno drugostepene lekarske komisije u roku od 30 dana od dana kada je data osporena ocena.

“Treća mogućnost podrazumeva veštačenje u postupku ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. RFZO može po službenoj dužnosti ili na zahtev poslodavca, u roku od godinu dana od dana ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, da traži veštačenje u vezi sa zdravstvenim stanjem zaposlenog”, kaže naša sagovornica.

Posledice zloupotrebe odsustva

U slučaju da poslodavac sprovede neki od zakonom predviđenih postupaka za utvrđivanje zdravstvene sposobnosti zaposlenog i na kraju se ustanovi da je radnik zloupotrebio odsustvo, postoji nekoliko načina kojim se takvo ponašanje može sankcionisati.

“Pre svega, u skladu sa Zakonom o radu zloupotreba odsustva predstavlja kršenje radne discipline i kao takva dovoljan je osnov za otkaz ugovora o radu. Vama kao poslodavcu pored otkaza ugovora o radu, ukoliko ocenite da povreda nije takve prirode, stoje na raspolaganju alternativne mere”, navodi pravnica.

Ako poslodavac za zloupotrebu odsustva želi da sankcioniše radnika, to može uraditi i privremenim udaljenjem sa rada bez naknade zarade, u trajanju od jednog do 15 radnih dana, ili novčanom kaznom u visini do 20 odsto osnovne zarade zaposlenog za mesec u kome je kazna izrečena, u trajanju do tri meseca.

Takođe, postoji mogućnost da poslodavac da opomenu sa najavom otkaza u kojoj će biti navedeno da će zaposlenom otkazati ugovor o radu bez ponovnog upozorenja ako u narednom roku od šest meseci učini istu povredu radne obaveze ili nepoštovanje radne discipline.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X