март 28, 2024
Valjevo

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Podelite post:

Foto: Arhiv

Povodom informacija da portal Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) nije dostupan građanima zbog hakerskih napada, otvorenim pismom predsedniku Srbije obratio se i sindikat RGZ u kom su naveli da je rad službenika u katastru i dalje onemogućen, te da su sindikati i ranije upozoravali na mogućnost kraha ovog sistema.

Otvoreno pismo prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine predsedniče, ni dvanaest dana nakon što je Republički geodetski zavod prekinuo sa radom, u javnosti postoji veliki broj nedoumica i nejasnih pitanja o ovom incidentu. Rad službenika katastra je i dalje onemogućen a pojedini servisi koji se puštaju u rad tačnije oni koji se objavljuju na portalu RGZ-a su datirani na period pre napada i prekida rada.

Sindikati RGZ-a koji su i ranije ukazivali na mogućnost kraha informatičkog sistema u zavodu u javnost su izneli samo neke činjenice o ovim dešavanjima. U odsustvu bilo kakve izjave od strane nadležnih rukovodilaca RGZ-a i relevantnih predstavnika Vlade RS koja je i nadležna za rad zavoda, zaposleni i sindikati su bili veoma zabrinuti za sudbinu sistema koji je građen duže od 90 godina.

Neobična situacija u kojoj se javnosti ne obraća niko nadležan, sama po sebi je uznemirujuća. Ništa manje od situacije u kojoj se objavljuje početak rada katastra a istovremeno ni jedan službenik u katastru ne može da pristupi svom računaru. Sindikati RGZ-a su godinama u nazad ukazivali na neobjektivnost i nerealnost informacija koje objavljuju zvaničnici RGZ-a. I ovoga puta u javnost je izašlo obaveštenje u kome se delatnost sindikata označava kao zlonamerna i sračunata na urušavanje ugleda RGZ-a kao institucije.

Pri tome se iznose notorne neistine kao što je i ona o nereprezentativnosti Jedinstvene organizacije sindikata i Sindikata Nezavisnost RGZ-a. Rukovodstvu RGZ-a je više nego poznata činjenica da oba sindikata imaju validno rešenje Ministarstva rada kojim im je utvrđena reprezentativnost. Zašto bi smo im išta drugo poverovali ako o notornoj istini iznose laži koje svako može da proveri i demantuje. Svesno iznošenje neistina je veoma štetno za kredibilitet RGZ-a kao institucije a posebno u trenutku kada postoje kalkulacije o ukupnom stanju u ovoj instituciji.Tu pre svega treba posmatrati da li je RGZ pretrpeo određene štete od informatičkog kolapsa u kome se našao u jednom trenutku.

Da li je u pitanju hakerski ili neki drugi napad u ovom trenutku je manje bitno od pitanja kako je uopšte to smelo da se dogodi. Stepen zaštite sistema u čiju digitalizaciju je uloženo ubedljivo najviše novca u našoj zemlji je po svemu sudeći na neadekvatnom i niskom nivou. Činjenica da do sada niko nije ni pokušao da odgovori na pitanje bezbednosti softvera HONESTY koji se koristi za torturu nad zaposlenima još uvek baca veo sumnje na ukupno stanje u RGZ-u. Prekid rada katastra na period od preko 15 dana, zahteva nesumnjivo utvrđivanje konkretne odgovornosti nadležnih pojedinaca. Kvalitet sistema koji je uspostavljen posebno nakon puštanja u rad e-šaltera je konstantno bio na ispitu. Svakodnevna ispadanja sistema , blokada pisarnice pa i prekid rada na nekoliko dana su bila naša realnost i pre ovog napada.

Zaposleni koji su upućeni u sve poteškoće sa kojima se katastar suočava svakodnevno ovakav scenario su i naslućivali. Da li će posle ovoga ostati nekih težih posledica pokazaće vreme. Ono što je sigurno je da će ukoliko se nešto hitno ne promeni u načinu rukovođenja i organizacije posla, RGZ nastaviti sa stagnacijom i gomilanjem problema umesto njihovim rešavanjem i normalnim funkcionisanjem.

To se može videti i iz obraćanja Svetske banke koja prati razvoj RGZ-a u poslednjih 20 godina. Gospodine predsedniče, od Vas kao jedine relevantne političke ličnosti očekujemo da deo svog vremena posvetite i sagledavanju stanja u RGZ-u i katastru i u tom smislu inicirate neophodne promene kako bi ova institucija nastavila putem razvoja i prosperiteta“, zaključuje se u pismu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X