март 19, 2024
Valjevo

DANAS SLAVIMO SVETOG JELISEJA! Prorok koji donosi isceljenje, obavezno noktima ZAGREBITE ZID I PROTRLJAJTE OČI!

Podelite post:

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Svetog proroka Jeliseja.

Prorok Jelisej je živeo devet stotina godina pre Hrista. Kada je Gospod hteo uzeti k Sebi prestarelog proroka Iliju, otkrije ovome, da mu je za naslednika u proročkoj službi odredio Jeliseja, sina Safatova, od plemena Ruvimova, iz grada Avelmaula. Ilija kaza Jeliseju volju Gospodnju i ogrnu ga svojim ogrtačem i isprosi od Boga dvogubu proročku blagodat za njega.

Jelisej odmah ostavi dom svoj i rod svoj i pođe za Ilijom. A kada Gospod uze Iliju na ognjenim kolima, Jelisej osta da produži proročku službu sa još većom silom od Ilije. Po čistoti i revnosti on je bio ravan najvećim prorocima, a po čudesnoj sili, koja mu se dade od Boga, prevazilazio ih je sve.

Razdvojio je vodu u Jordanu kao negda Mojsej u Crvenom moru; gorku vodu u Jerihonu učinio pitkom; nizveo vodu u iskopane rovove za vreme rata s Moavićanima; umnožio ulje u loncima bedne udovice; ženi Somanićanki vaskrsao umrlog sina; sa dvadeset hlepčića nahranio sto ljudi; iscelio od prokaze vojvodu Nemana; nizveo prokazu na slugu svoga Giezija zbog srebroljublja; oslepio celu jednu vojsku sirijsku, a drugu, opet, nagnao u bekstvo; predskazao mnoge događaje, kako narodu, tako i pojedincima. Predstavio se u dubokoj starosti.

Verovanje kaže da se danas ne radi u polju osim setve prosa. Zato se kaže: „Jeliseje proso sije, ide Vida da obiđe“.

Ovaj dan se smatra zavetnim za sve koji pate od bolesti očiju. Tog dana oni odlaze u crkve i manastire i malo zagrebu zid da malterom protljaju oči.

Ne radi se u poljima osim setve prosa. Žene iznose sve što je crveno od odeće ili tkanine da se provetri.

Tropar (glas 4):

Anđeo u telu, temelj proroka, drugi preteča dolaska Hristovog, Ilija slavni, koji je odozgo poslao Jeliseju blagodat da odgoni bolesti i čisti gubave. Zbog toga i onima koji ga poštuju, izliva isceljenje.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X