март 28, 2024
Valjevo

Proslava trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja održana je juče u Valjevu

Podelite post:

Foto: valjevonadlanu.rs

Juče u Valjevu je održana Proslava trostrukog jubileja Svetog Vladike Nikolaja. Obeleženo je 140 godina od rođenja, 65 godina od smrti i 30 godina od povratka moštiju Vladike Nikolaja u rodno mesto, Lelić.

U Hramu Isusa Hrista održana je doksologija u čast dolaska patrijarha Porfirija, a potom je patrijarh prošetao gradom i prisustvovao Vidovdanskoj akademiji u Centru za kulturu Valjeva.

Episkop valjevski G. Isihije u pozdravnom govoru je rekao da želeći da se učvrstimo na putu kojim promisao Božja nastavlja da vodi brod naše Svetosavske Crkve, smatramo kao veoma važno da se stalno molimo i vraćamo Svetom Vladiki Nikolaju.

„Molitveno proslavljanje Svetog Nikolaja od 2003. godine je postalo opšte liturgijsko proslavljanje širom naše Svete Crkve. Ipak, da se stalno nadahnjujemo delom Svetog Nikolaja primarni je zadatak za nas iz Eparhije valjevske. Stoga, važan je spomen i trud blažene uspomene arhijereja Milutina i Lavrentija, koji su započeli pripreme za obeležavanje ovog jubileja. Oni su, kao i njihov veliki prethodnik Vladika Jovan, sinovac Vladike Nikolaja, značajno doprineli da Sveti Nikolaj nikad ne prestane da živi u dušama i srcima vernog naroda ovog kraja. Značajno je tome doprineo i Otac Justin, najglasniji među savremenicima koji su ga svrstali u red svetitelja Božjih. Zato su ove akademije postale nerazdvojivi deo našeg arhiva.“

Patrijarh Porfirije je poručio Valjevcima da su pravo nasleđe Svetog Nikolaja: „Vi znate bolje nego mi kako peva Desanka koja nastavlja nikolajevsku poetiku, znate ko ste po zvonu što sa zadužbina nemanjićkih peva, po tome što vas pradedovi gledaju sa ikonostasa i što svaki u ruci drži hram, po tome što imate svetitelja, oca i deda i imate svetitelja za kuma.“

U pratnji Patrijarha Porfirija bili su episkopi: vranjski Pahomije, šumadijski Jovan, zvorničko- tuzlanski i administrator Šabačke eparhije Fotije, gornjokarlovački Gerasim, australijsko- novozelandski Siluan, buenosajreski i južnoamerički Kirilo, vikarni toplički i izabrani Episkop šabački Jerotej, vikarni hvostanski i izabrani zapadnoevropski Justin, mohački Damaskin, vikarni moravički Sava i novoizabrani lipljanski arhimandrit Dositej.

Na akademiji su nastupili glumci Nenad Jezdić i Viktor Savić, muzičari Cane, Anton i grupa „Veronauksi“, grupe „Luča“ i „Nektarija“, Milinko Ivanović, Pavlina Radovanović, horovi „Emanuil“ i „Hadži Ruvim“ i folklorni ansambl Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X