јун 24, 2024
Valjevo

NELEGALNO ISTRAŽIVANJE KAMENA U OPŠTINI MIONICA

Podelite post:

EKOlubarska bitka“ izdala je Saopštenje za javnost, u kojem se navode je da se na području mioničke opštine obavljaju nelegalna istraživanja kamena, bušenja i ispitivanja na Petrovića brdu, gde se nalazi zaštitna zona vodoizvorišta za Mionicu i okolninu. Saopštenje prenosimo u celosti :

„Svedoci smo da se cela Srbija u poslednje vreme buši, istražuje i prekopava. Naš mionički kraj, poznat po bogatim i plodnim šumama, oranicama, a posebno izvorištima vode na meti je besomučnog iskopavanja kamena. Brdo Kamalj je već uništeno i sravnjeno sa zemljom, a bušenja i ispitivanja su sada preneta na Petrovića brdo.

Možda sve i ne bi bilo toliko strašno i alarmantno da se na ovom brdu ne nalazi zaštitna zona vodoizvorišta za Mionicu i okolna sela. Ovde se nalazi izvorište Paštrić, koje je deo sistema Orlovac-Paštrić, a ovaj sistem obezbeđuje 80 % od ukupne vode za snadbevanje Mionice! Na ovaj sistem su priključena sledeća naselja: deo sela Osečenica, Brežđe, Ključ, Tolić, Mionica, Paštrić, Maljević, Komanice, Gornji Mušić, Dučić, Vrtiglav, Popadić, Rakari, Berkovac, Radobić, kao i Banja Vrujci.

Zbog ovako vitalnog značaja za život Mioničana, Petrovića brdo se nalazi u zoni sanitarne zaštite, što podrazumeva zabranu bilo kakvih istraživanja i eksploatacije. Usled ovako značajne činjenice, bilo je potpuno čudno i neshvatljivo odakle pravo i dozvola kamionu za istražne radnje da se od maja ove godine nalazi u ovoj zaštićenoj zoni i vrši istraživanja kad se dozvole u zoni zaštite izvorišta ne dobijaju?!

Prema nezvaničnim saznanjima grupe eko aktivista, koja iznosi ovaj problem u javnost, istraživanja vrši firma C&LC bez dozvole, kamion nema registraciju, niti bilo kakve oznake, niti zakonom obavezne table o vršenju istraživanja sa imenom firme koja istražuje.

Od polovine maja, obraćajući se institucijama i pokušavajući da ovaj problem reše pravnim sredstvima, aktivisti se susreću sa blokadom i opstrukcijom od strane državnih institucija. Naime, na zvanične prijave državne institucije ne reaguju, počev od opštinske inspekcije i uprave, pa do komunalne, sanitarne i geološke inspekcije, ignorišući prijave i prebacujući nadležnosti i odgovornosti sa jednih na druge, Takođe, zahtev za uvidom u elaborat, kojim je definisana sanitarna zona izvorišta „Paštrić“, bio je onemogućen, jer, kako kažu iz opštine u telefonskom razgovoru, „zagubili su ga negde, moraju ga prvo naći“. Sve ovo potvrđuje sumnju da se sve dešava ilegalno, bez dozvole i upravo uz pomoć lokalnih institucija.

Nastavljajući da se bore za zaštitu vodoizvorišta, eko aktivisti poslednjih dana dolaze do još jednog poražavajućeg saznanja. Naime, prema elaboratu iz 2016. koji je radio Rudarsko-geološki fakulteta Univerziteta u Beogradu – najmerodavnija institucija za ovaj posao, sanitarna zona izvorišta „Paštrić“ bila je definisana i koordinatama jasno je pripadala zoni zaštite, gde se ne smeju vršiti nikakva istraživanja.

Samo četiri godine kasnije (2020. godine), izrađuje se novi elaborat od strane firme „GEA WATER WORK“ iz Smedereva po narudžbini Opštine Mionica. Dakle, javnosti nepoznata firma, koja postoji od 2010. godine, navodno je stručnija od Rudarsko-geološkog fakulteta? Drugo rešenje se izrađuje 2021. godine.

Novim rešenjem se iz zaštićene zone iseca parče na kome sada firma C&LC istražuje, a to znači da je Opštini Mionica papirološki namestila uslove ovoj firmi, tako da polovina Petrovića brda, koje se sada buši, nije više u zoni zaštite. Taj novi elaborat, kojim se meštani Mionice praktično ostavljaju bez vode, građani od svoje opštine ne mogu da dobiju na uvid.

Zahtevamo od Opštine Mionica i predsednika Bobana Jnkovića prekid svih istraživačkih radnji i hitno ukidanje ovog rešenja iz 2021. godine nastalog na osnovu nameštenog, odnosno naručenog elaborata iz 2020. godine sa ciljem da se bez znanja javnosti, preko noći napravi posao firmi koja se nameračila na Petrovića brdo, radi privatnog interesa, a na štetu javnog interesa i javnog zdravlja. U protivnom spremni smo na tužbe, javna okupljanja i proteste, jer nećemo dozvoliti da se prelepo okruženje Mionice pretvori u pustoš koja ostaje narednim generacijama u nasleđe.

Takođe, apelujemo i na vlasnike parcela na Petrovića brdu da budu svesni svoje odgovornosti prema svom selu i celoj Mionici i da nipošto ne izdaju i ne prodaju svoje parcele za bušenja i iskopavanja kamena, jer će na taj način postati saučesnici ovih nelegalnih radnji i ostaviti svoje sugrađane bez vode, a čitavo selo i okolina biće uništeni detonacijama, prašinom, pustoši koja posle eksploatacije ostaje, što praktično znači nemogućnost normalnog života u selu Paštrić i šire.“

EKOlubarska bitka

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X