јун 24, 2024
Valjevo

Hansgrohe otkrio plan za proizvodnju u Valjevu od 4 miliona baterija godišnje

Podelite post:

Foto: Envico/screenshot, projekat izgradnje pogona za proizvodnju slavina u Valjevu

Čuveni nemački proizvođač sanitarne armature Hansgrohe podneo je zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za određivanje obima i sadržaja studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje pogona za proizvodnju slavina u Valjevu.

Reč je o projektu za gradnju livnice za izlivanje tela slavina, što je druga faza od ukupno četiri faze projekta za gradnju fabrike u Valjevu. Treća faza obuhvatiće galvanizaciju, a četvrta proširene proizvodnog kompleksa za još 30.000 m2.

Za prvi fazu izgradnje koja obuhvata proizvodni pogon, skladišni i administrativni prostor na 22.390 m2, proletos su već dobijeni lokacijski uslovi.

Nosilac projekta je Hansgrohe, a konsultant Envico doo Beograd.

Planirano postrojenje za proizvodnju slavina nalaziće se na teritoriji Valjeva u okviru privredne zone, u istočnom delu grada. Ukupna površina parcele je 130.700 m2

Projektom je planiran kapacitet proizvodnje od 4 miliona tela baterija, i to 3 miliona mesinganih tela i oko milion komponenata od cinka (tela ili ručica) godišnje.

Napominje se da procene količine materijala ne obuhvataju već korišćeni materijal u drugom proizvodnom ciklusu (na primer pretapanje ulivnog sistema ili otpadnog metala), što znači da će većina slavina proizvedenih u Valjevu biti od čistog, „devičanskog“ mesinga.

Proizvodnja će obuhvatiti mašinsku obradu, glodanje, bušenje i pranje, brušenje i poliranje, sklapanje slavina i logistiku.

Dalju obradu (galvanizaciju) u početku će, kako se napominje, vršiti spoljni dobavljači, dok će se u kasnijem periodu vršiti na lokaciji fabrike.

– U svakoj tehnološkoj fazi je uglavnom moguće uključivanje spoljnih partnera, što u principu znači da svaka od pet zastupljenih tehnologija može da se implementira ili interno ili od neke druge strane, gde se pribegava cilju zadovoljenja promenljive potražnje – ističe se u dokumentu.

U procesu proizvodnje, navodi se, biće korišćene visokoautomatizovane robotske linije, a tehnologija proizvodnje biće ista ona koju Hansgrohe koristi u svojim pogonima u Nemačkoj i Kini.

Investicija nemačkog giganta u Valjevo najavljena je jesenas, kada je potpisan ugovor između Ministarstva privrede i Hansgrohea.

Tada je rečeno da će investicija biti vredna 85 mil EUR i da će posao u novoj fabrici naći do 1.000 ljudi, a otvaranje pogona najavljeno je za ovu godinu.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama “Portal-valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X