март 29, 2024
Valjevo

Restrikcije neće biti, struja mora da poskupi do 10 odsto

Podelite post:

Foto: Arhiv

Restrikcije struje nisu nijednog trenutka u planu, poručila je ministarka Zorana Mihajlović i ocenila kako bi „bilo smešno“ da Srbija, kao i sve druge zemlje, nema krizni plan za bilo kakvu situaciju, bilo da je reč o struji ili gasu, ali je nagovestila poskupljenje struje do 10 odsto. Srbija je u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje.

„Iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u planu“, rekla je Zorana Mihajlović za TV Prva.

Ministarka rudarstva i energetike je poručila kako je izvesno povećanje cena struje, ali će se još videće u kom procentu.

Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, rekla je Mihajlović i predviđa da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto, prenosi RTS.

Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, i biće potrebno još.

Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekuje da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto.

Mihajlović je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti sigurno još narednih godinu dana.

Pratite nas i delite na društvenim mrežama portal „valjevonadlanu.rs“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X