март 29, 2024
Valjevo

RHMZ izdao upozorenje: PAKLENA SUBOTA, ALI TO NIJE NAJGORE ŠTO NAS ČEKA!

Podelite post:

Foto: Arhiv

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na visoke temperature za subotu 6. avgust!

Danas će biti veoma toplo sa najvišom temperaturom od 34 do 38 °C, na području Beograda oko 36 °C. Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će se u nekim krajevima Srbije živa popeti i do 40 stepeni.

– Zbog visokih dnevnih temperatura, sve aktivnosti na otvorenom u najtoplijem delu dana treba svesti na minimum. Vrednosti UV zračenja biće i dalje veoma visoke, pa se u periodu od 10 do 16 časova ne treba duže izlagati suncu bez adekvatne zaštite – kaže Đurić .

Đurić, međutim, upozorava da je situacija sa sušom u mnogim predelima Srbije alarmantna.

– Alarmantno je čak i u predelima gde je tokom juna i jula palo više kiše od proseka, ali je ta količina padavina pala samo u jednom danu za nekoliko sati, dok je tokom ostalih dana bilo suvo i vrelo – kaže Đurić.

Veoma nizak vodostaj ometa i plovidbu većim rekama, ali veoma loše utiče i na živi svet u rekama.

– Prema trenutnim prognozama, od sledećeg petka i vikenda na području Srbije ponovo bi bilo sunčano i veoma toplo, pa bi oko 15. avgusta temperature bile i preko 35°C, a manje osveženje očekuje se oko 18. avgusta – kaže Đurić.

U nedelju i prvoj polovini sledeće sedmice biće promenljivo oblačno uz postepeni pad temperature, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. U ponedeljak (8.8.) i utorak (9.8.) lokalno se očekuju obilne padavine i grad, u zoni pljuska i jak vetar. Od četvrtka se očekuje uglavnom suvo i toplije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X