јул 14, 2024
Valjevo

SAVET PSIHOTERAPEUTA: Kako da prebolimo gubitak, raskid i nastavimo sa životom?

Podelite post:

Foto: Unsplash

Psihoterapeuti ističu da je važno da prođete kroz svih pet stavki raskida, od prihvatanja, do zaboravljanja pojma vremena.

Prekid jedne veze može biti veoma stresno iskustvo. I dok su jedni dovoljno jaki da preguraju sami, bez ičije pomoći, psihoterapeuti ipak savetuju da je zdravije tugu podeliti ili sa najbližima ili da stručnim licem.

Instagram profil psihougao_, koji je posvećen psihoterapiji i psihološkom savetovanju, izdvojio je ono najvažnije što treba da znate kada je preboljevanje raskida u pitanju:

foto/Shutterstock

 

– Svi znamo da raskidi mogu biti najstresniji period u životu, bilo da se radi ljubavnoj vezi, razvodu ili smrti voljene osobe. Mogu biti jako bolni, jer ne predstavljaju samo gubitak partnera, već i onoga što ste sa njim imali, odnos, zajedničke snove, planove, obećanja koja ste delili tokom veze. Nije čudno da se u tom periodu osećate odbačeno i izolovano. Ljudi na raskid reaguju različito i svako iskustvo je jedinstveno. Ono što je važno da znate da nema ništa loše u tome da se osećate emocionalno prazno, da budete tužni, za prevazilaženje bola je potrebno vreme. Budite strpljivi sa sobom u procesu tugovanja – navode iz savetovališta i dodaju:

– Posvetite se sebi, zamislite šta ste sve želeli da uradite ali za to niste imali vremena i prostora. Istraživanje novih aktivnosti može biti zanimljivo, defokusiraće vas od prošlosti i razmišljanja. Na kraju, svaka veza nam donosi nova znanja o nama samima, o tome kako se odnosimo prema drugima, kakvi smo u partnerskim odnosima. Spoznaja nam pruža mogućnost da neke stvari promenimo u budućim odnosima – ističu psihoterapeuti uz još nekoliko saveta:

– Proces tugovanja kod svake osobe traje različito, normalno je da posle nekog vremena bol jednostavno nestane i osoba biva sposobna da nastavi normalno da funkcioniše. Ukoliko se taj proces nastavlja i traje dugo, i osoba ostaje vezana za prošlost, tada se treba obratiti za stručnu pomoć. Na psihoterapiji terapeut vam može pomoći da prođete kroz emocije koje ste iskusili, da ih bolje razumete i nađete način da se sa njima nosite. Ne ustručavajte se da sa nekim popričate o svom iskustvu.

foto/Shutterstock

 

Pet važnih stavki u procesu preboljevanja raskida:

1. Sve ima rok trajanja – prihvatite raskid

Bilo da ste u šoku, ljuti, razočarani, zbunjeni, sasvim je u redu osećati se na taj način. Za sve je potrebno vreme, budite strpljivi prema sebi u procesu tugovanja.

2. Preuzmite odgovornost

Većina u raskidu traži krivca. Ignorisanje sopstvene uloge vodi do nove greške u budućnosti. Preuzmite odgovornost za svoj deo, na taj način učite iz grešaka i lakše ćete prihvatiti raskid.

3. Fokusirajte se na sebe

Zamislite šta ste sve želeli da uradite, ali niste imali vremena, prostora. Promena starih obrazaca predstavlja rad na sebi koji može biti težak. Budite sami sa sobom, ljubav nije zabavni park. Pauza je dobra da se stari obrasci ponašanja ne ponove.

4. Razgovarajte sa porodicom i prijateljima

Razgovor sa dragim osobama može biti jako značajan. Veoma je važno da progovorite o tome kako se osećate. Možete potražiti i pomoć psihoterapeuta koji će vam pomoći u procesu isceljenja.

5. Zaboravite na vreme

Koliko će vremena biti potrebno da se raskid preboli? Ne postoji određeno vreme da se raskid preboli. Svaka osoba na različiti način prolazi kroz ciklus tugovanja, nekome je potrebno više vremena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

X